Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

OO UBNOR-A I ANTIFAŠISTA NIKŠIĆA O PROGRAMU RADA ZA 2018.

Godina značajnih jubileja

NIKŠIĆ - Opštinski Odbor Udruženja boraca NOR-a i antifašista Nikšić nastaviće da čuva i jača suverenitet Crne Gore, tekovine NOR-a i revolucije i antifašizma. To je pored ostalog predviđeno programom rada OO UBNOR-a i antifašista koji je ta organizacija usvojila na redovnoj godišnjoj skupštini. Na sjednici kojom je presjedavao predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića Slobodan Mirjačić istaknuto je da će raditi na očuvanju spomenika i spomen-obilježja, obilježavati značajne datume iz istorije NOB-a, izdavačku djelatnost vezanu za ličnosti i događaje iz NOR-a.

- Radićemo na prijemu novih članova koji podržavaju naša programska opredjeljenja i Statut iz redova antifašista, nastaviti formiranje mjesnih udruženja, ostvarivati punu saradnju sa svim organizacijama, ustanovama, školama, institucijama i izviđačkim odredima i četama koje su potpisnice Sporazuma o saradnji - kazao je Mirjačić.

Zadaci na kojima će se posebno angažovati, između ostalog su očuvanje i održavanje spomenika i spomen-obilježja, kao i podizanje novih.

- To se prvenstveno odnosi na podizanje spomenika crnogorskim komitima, za koje su dobili saglasnost i odobrenje opštine i Ministarstva kulture, a spomenik, idejno rešenje profesora Likovne akademije u Trebinju, Sretena Milatovića, trebao bi da bude završen i postavljen na platou ispred zgrade „Ibona“, prema autobuskoj stanici do kraja 2018.

Takođe, planirano je održavanje naučnog skupa povodom 160. godišnjice bitke na Grahovcu pod nazivom „Bitka na Grahovcu (1858) i Crnogorsko pitanje“ gdje se očekuje učešće najznačajnijih crnogorskih istoričara. U saradnji sa SUBNOR-om i antifašistima Crne Gore, obilježićemo 75. godišnjicu bitaka na Neretvi, Sutjseci, 75. godišnjice, zasijedanja ZAVNOJ-a Crne Gore održanog u Kolašinu, 70 godina od formiranja SUBNOR-a ...

Insistiraćemo da se završi sanacija rodne kuće Save Kovačevića, jer su obezbijedjena sredstva, usvojen projekat i određen izvođač radova – rečeno je na sjednici.

M. R.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2018-01-03/#16/z