Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SAVEZ UDRUŽENJA BORACA NOR-A I ANTIFAŠISTA PRISUSTVAO TRADICIONALNOM POHODU

Sjećanje na Igmanski marš

Tradicionalnom pohodu povodom obilježavanja sada već 76.godišnjice Igmanskog marša, jedne od najznačajnih operacija NOB-a u Drugom svjetskom ratu, prisustvovala i delegacija SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

– Borci Prve proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade su u noći 27. na 28. januar 1942. godine, u nemogućim uslovima na temperaturi od skoro 40 stepeni ispod nule, uspjeli da za 19 sati hoda prođu kroz neprijateljska njemač-ka i ustaška utvrđenja i odupru se nezapamćenom snijegu i mrazu. Operacija sama po sebi čini jedan od najvećih herojskih podviga slavnih partizana.

Odluku da se na ovaj način, najrizičniji ali i jedini mogući, dio Brigade izvuče iz neprijateljskog okruženja tokom takozvane II neprijateljske ofanzive, donio je komandant Koča Popović, a u njenoj realizaciji učestvovali su i borci proslavlje-nog I i II crnogorskog bataljona na čelu sa Perom Ćetkovićem, čije je znanje i iskustvo kao planinskog oficira i savjeti koje je dao borcima bilo od presudne koristi da se zadatak izvrši sa manje gubitaka, i Radovanom Vukanovićem – rekao je Boro Banović, predsjednik podgoričkog SUBNORA.

U svečanom dijelu sa govornice na Velikom polju, učesnike je u ime SUBNORA Crne Gore pozdravio generalni sekretar Dragan Mitov Đurović, dok je u umjet-ničkom dijelu programa pjesnikinja Vjera Bojanić, član gradskog odbora, proči-tala svoju pjesmu „Na Igmanu pjeva zvijezda petokraka”. U delegaciji koja je položila vijenac bili su Zuvdija Hodžić, Stevan Radunović i Marija Martinović. Od 60 članova SUBNORA iz Podgorice, Cetinja, Bara i Kotora, učesnika manife-stacije, njih sedmoro je učestvovalo u koloni koja je prepješačila 10 kilometara igmanskog puta od mjesta Brezovača do Velikog polja.

S.T.

Izvor:
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Podgoricom&clanak=633125&datum=2018-01-31