Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

PREDSTAVNICI SUBNOR-A CRNE GORE NA OBILJEŽAVANJU 76. GODIŠNJICE IGMANSKOG MARŠA

Herojski dani za nezaborav

Tradicionalnim okupljanjem preživjelih boraca, antifašista, sljedbenika i poštovalaca tradicije i vrijednosti Narodnooslobodilačke borbe 1941 – 1945. godine i građana iz svih država nastalih iz SFRJ, na planini Igman u subotu je obilježeno 76 godina od legendarnog Igmanskog marša.

Iz Udruženja boraca i antifašista Podgorice, čiji su predstavnici bili na Igmanu, istakli su da je manifestacija bila podsjećanje na jedinstveni događaj iz Drugog svjetskog rata. Oko 500 boraca Prve proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade između 27. i 28. januara 1942. godine, uspjelo je da natčovječanskim naporima, poslije 19 sati neprekidnog hoda kroz duboki snijeg i na temperaturi od skoro 40 stepeni ispod nule, prođe kroz njemačke i ustaške linije pored Sarajeva i preko Igmana se probije prema oslobođenoj Foči. U okviru programa velike manifestacije na Igmanu, koju je organizovao Savez udruženja antifašista i boraca NOR-a kantona Sarajevo, na kojoj je učestvovalo oko 15.000 građana, među kojima i impresivan broj mladih, bilo je zapaženo prisustvo učesnika iz Crne Gore.

Na svečanom dijelu sa govornice postavljene pored spomen-obilježja na Velikom polju, učesnike je u ime SUBNOR-a Crne Gore pozdravio generalni sekretar Dragan Mitov Đurović, dok je u umjetničkom dijelu programa pjesnikinja Vjera Bojanić, članica Odbora UBNOR-a Podgorice, pročitala svoju pjesmu „Na Igmanu pjeva zvijezda petokraka“. U ime SUBNORA Crne Gore, vijenac na spomen-obilježje na Velikom polju položili su predsjednik Zuvdija Hodžić, Stevan Radunović i Marija Martinović. Od 60 članova SUBNOR-a iz Podgorice, Cetinja, Bara i Kotora, sedmoro je učestvovalo u koloni koja je prepješačila deset kilometara igmanskog puta od mjesta Brezovača do Velikog polja.

Obilježavanje velikih datuma

Na sastanku nakon obilježavanja godišnjice Igmanskog marša predstavnici boračko-antifašističkih organizacija dogovorili su formiranje organizacionog odbora koji će pripremiti proslave zajedničkih jubileja, 75. godišnjice Drugog zasijedanja AVNOJ-a u Jajcu i bitaka na Neretvi i Sutjesci. U programima će učestvovati antifašisti iz svih republika, uz zajedničku poruku da se slavne stranice istorije jugoslovenskih naroda nikada ne smiju zaboraviti.

I. M.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2018-01-31/#16/z