Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

GODINA JUBILEJA

PODGORICA - Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore ove godine će obilježiti nekoliko važnih jubileja, između ostalog, 70 godina postojanja boračke organizacije, što će proslaviti velikom antifašističkom manifestacijom kod spomenika Partizanu borcu na brdu Gorica u Podgorici 13. jula, te 75 godina od bitaka na Neretvi i Sutjesci.

Kako je kazao generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Dragan Mitov Đurović, jubilej obilježavanja 75 godina od bitke na Neretvi organizovaće se na Jablanici 5. maja, dok će 75 godina od bitke na Sutjesci biti obilježeno 17. juna. Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović, kako je rekao Đurović, kazao je da će klizište na Tjentištu,koje se aktiviralo početkom februara, biti sanirano do juna, odnosno do velike proslave 75 godina od bitke na Sutjesci. SUBNOR i antifašisti Crne Gore će u ovoj proslavi biti programski domaćini sa SUBNOR-om i antifašistima Bosne i Hercegovine. Od 9. do 11. maja organizovaće i Dane antifašizma, povodom 9. maja, Dana oslobođenja od fašizma.

Program će biti realizovan u više opštine – od Nikšića, Tivta, Podgorice i Kolašina, do Pljevalja, Cetinja, Danilovgrada, Bijelog Polja, Bara. Kako je podmlađivanje organizacije jedan od prioriteta, kao i širenje ideje antifašizma na mlade ljude, u septembru će, u saradnji sa Nacionalnim parkom „Sutjeska“ i borcima i antifašistima Bosne i Hercegovine, organizovati i prvu školu antifašizma u regionu. Ovu školu na Sutjesci ćepohađati 50 mladih ljudi iz naše države i 50 mladih iz Bosne i Hercegovine. Raspisana su i dva nagradna konkursa, od kojih je jedan za najbolji literarni rad, u kojem mogu učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola, dok se drugi odnosi na nagradu za najljepše uređeni spomenik ili spomen-obilježje, koji SUBNOR i antifašisti prvi put raspisuje, a nagrade će biti uručene 13. juna.

Ove godine se obilježavaju i jubileji - 75 godina od zasijedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu, kao i 75 godina od Crnogorske antifašističke skupštine narodnog oslobođenja u Kolašinu. U većini nacionalnih boračkih organizacija u toku su pripreme za centralnu proslavu 160 godina od bitke na Grahovcu. Organizovaće okrugli sto na ovu temu i drugim aktivnostima dati značajan doprinos proslavi.

Bilbordi blama i srama

Na sjednici Glavnog odbora SUBNOR-a i antifašista govorilo se i o bilbordima „Sto godina ponosa i slave“ u Budvi. - Fašizam, nacionalizam, neofašizam, klero-šovinizam i te kako su prisutni i kod nas, ali oni koji su najodgovorniji da na njih reaguju, državni organi, to ne čine na pravi način – zakonskim sankcijama – poručili su iz Glavnog odbora SUBNOR-a. Osuđujući, kako su rekli, bilborde laži i podjela, zahtijevaju od državnih organa i vlasti da i ovog puta i ubuduće na ovakve pojave reaguju na pravi način – zakonskim sankcijama. - Treba li iznova podsjećati – limenka na Rumiji, Am ilohijevi govori mržnje, vrijeđanje crnogorske nacije, pa četnički pokušaji podizanja spomenika zločincima, podmetanja partizanskim borcima četničke metode, klanja i bacanja u jame nevinih i nemoćnih po Crnoj Gori – do ovih bilborda u slavu srpske vojske i njenom oslobođenju Crne Gore od okupatora – poručili su oni. Istakli su da će se ove godine slaviti Mojkovačka bitka, oslobođenje Cetinja, a obilježiće se i gušenje komitskog pokreta i ubistva božićnih ustanika.

- Imaju Srbi i srpski narod dosta bitaka – od Cera do Kolubare, naratovali su se i napatili, njima nijesu potrebne nepostojeće i izmišljene bitke, falsi ikati „naših Srba“, istorijske neistine i laži. Vrijeđa to časni srpski narod, vrijeđa organizaciju boraca NOR-a Srbije, koja se sve energičnije bori protiv takvih pojava u svojoj sredini – poručili su iz Glavnog odbora SUBNOR-a.