Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SJEĆANJE NA BUDA, BAJA I DRUGOVE

KOLAŠIN - Delegacija UBNOR-a i antifašista položila je cvijeće na spomenik na Crkvinama koji podignut u znak sjećanja na poginule borce Lovćenskog i Komskog odreda, kao i narodne heroje Buda Tomovića i Buda Sekulića.

Predsjednik Udruženja boraca i antifašista Kolašin, Gojko Vlahović, istakao je da je 20. mart 1942. godine jedan od najtragičnijih datuma u istoriji Narodnooslobodilačke revolucije, kada su u pitanju njene vođe u tom dijelu Crne Gore.

- Istoga dana su poginuli Budo Tomović i Bajo Sekulić, jedni od organizatora Trinaestojulskog ustanka i prave vođe socijalističke revolucije. Bili su idoli i za stare i za mlade, za sve koji su slobodu i crnogorski ponos stavljali iznad života. Ali bilo je i onih drugih koji su se izdajnički organizovali i sarađivali sa italijanskim okupatorskim jedinicama. Upravo su ti izdajnički meci presudili Budu i Baju i ostalim poginulim borcima Lovćenskog i Komskog odreda, kada ih je na Crkvinama opkolio višestruko brojniji neprijatelj - istakao je Vlahović.

Delegacija boraca i antifašista položila je cvijeće i na spomenik kolašinskim ilegalcima Stevanu Muru Tošiću i Svetozaru Baju Daniloviću koji su strijeljani na Crkvinama.

Izvor: Pobjeda
https://www.pobjeda.net/protected/listalica/2018-03-21