Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

„HRABAR ČOVEK NE MOŽE BITI TIRANIN; TO SAMO PLAŠLJIVCI I PODLI MOGU BITI.“ - BOŽIDAR KNEŽEVIĆ

Crnogorski heroji koji su položili živote u borbi za slobodu, danas su zarobljeni u slobodi kojoj su poklonili sebe. Sve manje mjesta u udžbenicima i redovnoj literaturi crnogorskih osnovaca i srednjoškolaca, sve manje ulica koje nose imena hrabrih boraca i slobodara, sve manje riječi za besmrtna djela. I ne znamo da li se to mi, Crnogorci, sklanjamo od raskošne istorije ili se stidimo pred precima što dovoljno oštro ne branimo ideju koju su nam njihova hrabrost i žrtva ostavile u amanet.

Sve češće crnogorsko društvo, iako prihvata činjenicu da su mladi budućnost, ne osuđuje činjenicu da ponekad mladi idu stranputicama istorije, koju su utabale fašističke sluge – četnici, izdajnici domovine, plašljivci pred licem slobode, kažnjeni pred licem pravde i sudom nekih novih pokoljenja, svjesnih njihove mračne uloge.

Bez želje i namjere da komentarišemo bilo koju političku partiju, bilo kojeg od predsjedničkih kandidata, njihovih političkih partija ili onih političkih subjekata koji ih podržavaju, kao i aktuelnih političkih procesa, ne možemo a da ne primijetimo da još uvijek postoje mladi ljudi, koji uzimaju aktivno učešće u političkom životu Crne Gore, a koji gaje poštovanje prema četničkim ”idealima” i idejama.

Naime, u današnjem broju ”Dnevnih novina”, na strani 3, objavljen je članak o tome da jedan od političkih aktivista, javno iskazuje poštovanje prema zločincu i četničkom komandantu, te na taj način širi ideju tame, koja je poniženje za slobodare koji su odbili sluganstvo. Mladi antifašisti Crne Gore oštro osuđuju pojavu njegovanja kulta fašističkog sluge Dragoljuba Mihailovića. Oštro osuđujemo poštovaoce onoga koji je komandovao jedinicama koje su sprovodile ubistva, klanja i represalije nad nenaoružanim, često i nemoćnim, političkim neistomišljenicima, pripadnicima drugih vjeroispovijesti i drugim civilnim stanovništvom koje nije podržavalo krvavu fašističku ideju, čiji je predstavnik Mihailović bio. Oštro osuđujemo one koji šire ideju, lik ili djelo onoga koji je odobravao, podržavao zločine i primao izvještaje o tim zvjerstvima na tlu naše zemlje.

Print screen, Dnevne novine, 02.04.2018, strana 3

Podsjećanja radi, neki od tih zločina su:

– REPRESALIJE NAD MUSLIMANIMA U SREZU BJELOPOLJSKOM , o čemu Pavle Đurišić obavještava Dragoljuba Mihailovića 10. januara 1943. na sljedeći način: ”…Potpuno su uništena 33 sela. Žrtve: Muslimana boraca oko 400, žena i djece oko 1000. Naše žrtve 14 mrtvih i 26 ranjenih. Do ovolikog broja naših žrtava došlo je usljed herojskih juriša na muslimane, koji su bili zatvoreni u svojim kućama.” (Izvor: Četnici u Crnoj Gori 1941-1945, Vlado Marković, Podgorica, 1998, str. 232-233.)

Dakle, dok su u borbi sa okupatorom veliki crnogorski heroji izdahnuli u jurišu ka slobodi, Mihailović i njegovi sljedbenici jurišali su na nemoćne zatvorene u kućama.

– ČETNIČKA AKCIJA U PLJEVLJSKOM, ČAJNIČKOM I FOČANSKOM SREZU, o kojoj Đurišić obavještava D. Mihailovića na sljedeći način: ”…Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena, tako da nijedan njihov dom nije ostao čitav. Žrtve: oko 1200 muslimana, 8000 žena, staraca i djece.(Izvor: Četnici u Crnoj Gori 1941-1945, Vlado Marković, Podgorica, 1998, str. 238-239)

Iskreno vjerujemo da u Crnoj Gori ovakve ideje nisu vodilje; da još uvijek pamtimo slobodare i antifašiste, da pravimo razliku između borbe i predaje, časti i izdaje, te da će ovakav čin i javni istup biti osuđen od strane svih onih koji razumiju opasnost koju nosi ova pošast XX vijeka, koja je odnijela brojne živote.

Vjerujemo da u multientničkoj, multikonfesionalnoj i antifašističkoj Crnoj Gori ne smije biti razumijevanja ni podrške za četničke ideje i njihova nedjela.

Mladi antifašisti Crne Gore