Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ANTIFAŠIZAM JE AMANET MLADIM LJUDIMA

PODGORICA - Za suzbijanje populističkih ideja važan je obrazovni sistem, ali ne nužno samo pristup obrazovanju, već pristup kvalitetnom obrazovanju jer, kako pokazuju istorijski podaci, holokaust je pokrenula država koja prema popisu iz 1939. godine nije imala nijednog nepismenog stanovnika–poručila je studentkinja i članica Mladih antifašista Crne Gore Tijana Vidaković. Ona je na okruglom stolu „Odoljeti populističkim pokretima“, koji je organizovan juče u Skupštini Crne Gore povodom 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom, kazala da u procesu građenja otpora prema populizmu važnu ulogu igraju porodica, škola, okruženje, ali i mediji.


AMANET - Antifašizam je amanet mladim ljudima onih koji su za njega život dali. Mladi mogu dati izuzetan doprinosu borbi protiv širenja populističkih ideja. Međutim, treba ih uključiti u adekvatne programe i projekte, u okviru kojih ćemoći da se čuju njihovi stavovi – smatra Vidaković.
Generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Dragan Mitov Đurović poručio je da antifašizam treba da promovišemo djelima. - Pitali su dijete za Titovu sliku, odnosno zna li ko je na slici. Odgovorio je: „Ne znam ko je na slici, ali ja, nastavniče, znam ko je Čiča“. Ne treba da nam budu usta puna antifašizma, nego djela. Fašizam je najveći primitivizam i najveće zlo čovječanstva. I moramo govoriti o tome jer je mnogo prisutniji nego što vidimo – rekao je on.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu docent dr Aleksej Kišjuhas, sociolog i kolumnista, naglasio je da populizam nije ideologija. - To je politička logika, način nakoji se misli politika i način na koji se ponaša u politici. Populizam postavlja prava pitanja koja tište ljude, ali je problem s populizmom u njegovim odgovorima – rekao je Kišjuhas. Kako je ilustrovao,desni populisti kažu: „Nemamo posao, mora da su nam ga uzeli migranti druge boje kože“, dok lijevi kažu: „Siromašni smo, mora da nas pljačkaju bankari i tajkuni i eksploatišu kapitalisti“. - Ili: „Ne ide nam biznis, mora da nas pljačka država sa visokim porezima i socijalnim davanjima za neradnike“, kažu liberalni populisti. Populizam zapravo uzima naše nezadovoljstvo i prenosi ga na nekog drugog,markirajući dežurnog krivca koji nijesmo mi sami, zbog čega čini da se osjećamo udobnije u sopstvenoj koži i zato je toliko privlačan–objasnio je Kišjuhas.

OTPOR - Odoljeti se može jedino militantnim raskrinkavanjem i suprotstavljanjem, što se neće postići samo „dizanjem svijesti“ i seminarima nevladinih organizacija. - Sam Adolf Hitler rekao je: „Jedina stvar koja je mogla da sruši naš pokret bila je ta da su naši protivnici odmah shvatili njegove principe i da su još prvog dana sa krajnjom brutalnošću srušili jezgro tog našeg novog pokreta“.Da li mi danas imamo snage i volje da shvatimo principe modernog, desničarskog, etnonacionalističkog, klerofašističkog populizma i da li imamo hrabrosti da ga srušimo–upitao je Kišjuhas. Poslanica  Demokratske partije socijalista u Skupštini Aleksandra Vuković istakla je da je ključ za rješavanje problema i osvješćivanja mladih ljudi u obrazovnom sistemu. - Treba da kažemo veliko ne svim fašističkim ideologijama – ne spomeniku koji personifikuje fašiste, ne svakom obliku fašizma u Crnoj Gori – kategorična je Vuković. Crnogorski identitet i mentalitet grade se, kako je kazala, podsjećanjem na važne antifašističke istorijske ličnosti i događaje. Međutim, kako je dodala, samu riječ fašizamne treba olako koristiti. - Za mene je fašizam negirati drugoga. Ideal crnogorske države zamene je trenutak kada ćemo prestati da kvalifikujemo jedne druge izdajnicima zato što su Srbi ili „novočovjecima“, kako nazivaju nas koji se osjećamo kao Crnogorci, ili slične diskreditacije i ponašanja koja su svakako diskriminatorska, ali ne nužno i fašistička. Treba da budemo oprezni kada upotrebljavamo riječ fašizam i kvalifikujemo neke situacije u našoj stvarnosti –naglasila je Vuković.