Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

NIKŠIĆ: UBNOR ĆE SARAĐIVATI SA 27 ORGANIZACIJA

Zajedno protiv fašizma

NIKŠIĆ – Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata potpisalo je sporazum o saradnji sa 27 ustanova i organizacija. Kako je saopštio predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića, Slobodan Mirjačić oni će zajedno podržavati i pronositi ideju antifašizma. Potpisivanje je upriličeno na platou ispred robne kuće „Nikšićanka“, pod sloganom „Svi smo mi antifašisti“.

Između ostalog, po članu 3. ovog sporazuma, potpisnice su dužne da u zajedničkim aktivnostima za grad i državu ostvaruju afirmaciju identiteta crnogorskog naroda i države, njegovanje i čuvanje antifašističke slobodarske tradicije i ideja, promovisanje sportskog duha i saradnje saglasno programskim aktivnostima potpisnica.

– Fašizam je pobijeđen, ali nažalost nije uništen i vreba na svakom koraku. Mala Crna Gora – ljudi velikog srca, čiji su preci vjekovima ginuli za njenu slobodu, postade primjer cijelom svijetu kako se voli i brani svoja zemlja. Fašizam donese veliko zlo, odnese milione žrtava, ali ipak kapitulira 9. maja 1945. godine. Pobjeđen jeste, ali nažalost, ne i uništen. Ovome u prilog su događanja u posljednje tri decenije: ubijanja, razaranja, protjerivanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, negiranja država, nacija, naroda, njihovih jezika i crkava, a na drugoj rehabilitacija likova sramne prošlosti koji izdaše braću i služiše fašistima.

Generacije od pet pa do 95 godina, večeras potpisuju Sporazum o saradnji i zajedničkom djelovanju da se fašizam ma gdje se pojavi, satre u korijenu, jer ako se razvije, eto stradanja - istakao je Mirjačić. Starješina čete samostalnih izviđača „Uzdomir“ Marko Burić smatra da je potpuno prirodno da su potpisnici sporazuma.

– Ideje u izviđačkom pokretu, oduvijek su bile antifašističke, jer izviđač nije samo dobar drug, odgovoran đak, već je neko ko djeluje, tako da fašizmu nema mjesta nigdje na ovoj planeti, pa ni u Crnoj Gori, pa ni u Nikšiću. Izviđači treba da nastave ono što su oduvijek radili, a to je da poštuju ideje slobode, demokratije, da uvijek pokazuju da je važno poštovati ljudska prava, slobodu svakog pojedinca.

To su prave antifašističke ideje - naglasio je Burić. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjednik Saveza boraca i antifašista Crne Gore, akademik Zuvdija Hodžić, potpredsjednik Slobodan Simović, generalni sekretar Dragan Đurović i potpredsjednica Skupštine opštine Nikšić, Sonja Nikčević.

Skup je organizovan u okviru Septembarskih dana, a u prigodnom kulturno-umjetničkom programu, učestvovali su hor OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ djeca iz JPU „Dragan Kovačević“, vokalna solistkinja Tijana Blečić, guslar Nikola Knežević, dok je moderatorka večeri bila Vesna Kovač.

M. R

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-09-09/#11/z