Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

VETERANI I MLADI – SJEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta održano je 27. januara u 10 sati u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović" u Podgorici.

Na događaju koji je okupio i veterane i mlade, govorio je prof. dr Đorđije Borozan, potpredsjednik CANU i član Glavnog odbora SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

- To da se od oko 11 miliona stradalih preko 6 miliona pripadnika jevrejskog naroda našlo na meti sistemtskog istrjebljenja od strane nacističke Njemačke i drugih okupatorskih i marionetskih država i režima na brojnim stratištima tokom II svjetskog rata, među kojima ovim povodom pominjemo pored Aušvica – Dahau, Buhenvald, Mathauzen, Trebljinku, Majdanek, Jasenovac, Staro sajmište, Jajince i druge, govori o tragediji koja zastrašujuće svjedoči o minulom vijeku u kojem se pojam holokaust vezuje za vrijeme Hitlerovog dolaska na vlast u Njemačkoj 1933. do sloma ove nacističke, rasističke ideologije 1945. godine od Savezničkih sila i snaga antifašistički udruženih naroda i država. I da podsjetimo, u vrijeme tragične povijesti na prostoru onovremene Kraljevine Jugoslavije od prisutnog i dobjeglog jevrejskog stanovništva stradalo je gotovo 82%.

Ovim povodom podsjećam na riječi vrhovnog rabina Izraela Jona Metzera, koji je prilikom posjete Podgorici na konferenciji za štampu izjavio: ’Svijet je pun farisejaca koji već vjekovima potvrđuju svoje postojanje stalno zaboravljajući misao koju jednom izreče Albert Ajnštajn: "Svijet neće biti uništen od onih koji čine zlo, nego od onih koji to mirno posmatraju". I, doista Holokaust ne bi bio toliko strašan da onovremeni svijet nije dolazeće zločine posmatrao sa strane, uključujući i one zemlje i narode za koje se i tada vezivao smisao riječi demokratija. – rekao je Borozan.

Obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta prisustvovao je i Hans Günther Mattern, ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, koji je u svom obraćanju prisutnim srednjoškolcima, borcima I antifašistima, govorio o krivici i odgovornosti Njemačke u tom vremenu, o njihovom zalaganju za mir nakon toga i izrazio punu zahvalnost borcima i antifašistima Crne Gore za ovu uspješnu manifestaciju.

Ovu tribinu, tradicionalno, organizuje Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista u saradnji s Ministarstvom prosvjete Crne Gore i Kulturno-informativnim centrom "Budo Tomović".