Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

DANILOVGRADSKI BORCI OBILJEŽILI DVIJE DECENIJE OD SMRTI VESELINA ĐURANOIĆA

Sjećanje na istaknutog člana antifašističkog pokreta i političara

DANILOVGRAD – Povodom dvije decenije od smrti Veselina Đuranovića učesnika NOB-a, istaknutog društveno-političkog radnika i junaka Socijalističkog rada predstavnici UBNOR-a i antifašista Danilovgrada položili su vijenac na njegovo spomen-obilježje u mjestu Donji Martinići. Kako je saopšteno iz UBNORa, vijenac su položili predsjednik i sekretar UBNOR-a i antifašista Danilovgrada Vujadin Šaranović i Drago Knežević i član glavnog odbora SUBNOR-a Crne Gore Veselin R. Đuranović.

- Đuranović je od 15. maja 1984. do 15. maja 1985. godine obavljao dužnost predsjednika Predsjedništva SFRJ. Bio je član pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru, predsjednik centralnog komiteta narodne omladine, sekretar sreskog komiteta KPJ u Danilovgradu i Titogradu, predsjednik glavnog odbora SSRNCG, glavni urednik dnevnog lista Pobjeda, predsjednik izvršnog vijeća SRCG od 25. juna 1963. do 8. decembra 1966, predsjednik izvršnog komiteta SKCG od 1968. do 1977, predsjednik Saveznog izvršnog vijeća od 1977. do 1982, predsjednik predsjedništva SRCG od 1982. do 1983 – navedeno je u saopštenju UBNOR-a. Đuranović je gimnaziju završio u Podgorici, a učiteljsku školu na Cetinju iz koje je zbog revolucionarnog opredjeljenja radničkom pokretu u martu 1941. godine bio isključen.

U članstvo Saveza komunističke omladine Jugoslavije primljen je iste te godine i aktivno je učestvovao u pripremama Trinaestojulskog ustanka. Sve do povlačenja partizanskih jedinica u Bosnu maja 1942. godine radio je na oslobođenoj teritoriji u skojevskoj i organizaciji crnogorske narodne omladine, a početkom maja 1943. zajedno sa grupom pristalica NOP-a bio je uhapšen i interniran u podgorički logor ,,Zabjelo“. Na izdržavanju kazne bio je do septembra 1943. Godine, a nakon kapitulacije Italije i rasformiranja logora se ponovo povezao sa partijskom organizacijom i dobio funkciju sekretara skojevske organizacije u rodnom mjestu. U oktobru iste godine postao je član opštinskog komiteta SKOJ-a i predsjednik opštinskog odbora Antifašističke omladine.

Poslije oslobođenja Jugoslavije Đuranović je obavljao važne partijske i političke dužnosti i u Crnoj Gori i u federaciji. Političku karijeru završio je tokom takozvane ,,antibirokratske revolucije“ 19881989. godine kada je podnio ostavku na sve političke funkcije i povukao se iz političkog života.

B. K.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-09-01/#6/z