Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

BORCI I ANTIFAŠISTI CRNE GORE OBIŠLI TJENTIŠTE

Sutjeska vječno huči i opominje

Neka ova „dolina heroja”, i Tjentište i Sutjeska, žive u svima nama onako kako se cijeni sve najsvetije i onako kako Sutjesku cijene i poštuju borci i antifašisti Crne Gore – rekla je Nikezić

Nekoliko stotina boraca i antifašista iz skoro svih crnogorskih opština posjetilo je Tjentište gdje su prisustvovali velikom narodnom zboru povodom 74 godine velike slobodarske epopeje, najvažnije bitke i pobjede jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu. Tada je na 18.000 iscrpljenih, gladnih i slabo naoružanih proletera, koji su brinuli o 4.000 ranjenika, tifusara i naroda u zbjegu, krenulo 128.000 njemačkih, italijanskih i bugarskih vojnika sa osam pukova artiljerije, bataljonima tenkova i 160 aviona. Na skupu je govorila Branka Nikezić, potpredsjednica SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

– Pod barjakom slobode i časti, na položaj je prvi izašao slavni komandant Sava Kovačević i prvi poginuo. Nakon njega u herojskoj borbi još 7.453 proletera. Zato neka ova „dolina heroja”, i Tjentište i Sutjeska, žive u svima nama, onako, kako se cijeni sve najsvetije i onako kako Sutjesku cijene i poštuju borci i antifašisti Crne Gore – rekla je Nikezić.

Na Tjentištu su bili brojni borci i antifašisti iz Slovenije, Hrvatske, posebno Dalmacije, Bosne i Hercegovine brojne crnogorske delegacije iz Podgorice, Cetinja, Bara, Nikšića, Tivta, Kotora, Herceg Novog, Petnjice, Berana, Rožaja, Plava, Bijelog Polja, Šavnika, Žabljaka. Oni su posjetili grob narodnog heroja, legendarnog komandanta Save Kovačevića, gdje je borac, crnogorski uglednik i zaslužnik Veselin R. Đuranović rekao da je treća Savina divizija imala najteži zadatak – braniti ranjenike u nemogućim uslovima. U dolini Sutjeske, gdje se vodila glavna bitka, nema ni pedlja zemlje koju nijesu preorali topovske granate, avionske bombe ili neko drugo ubojito oružje.

Kao i uvijek i tog 13. juna na čelu kolone i jurišnog stroja bio je legendarni Sava Kovačević. Poginuli su u istom danu i on i njegov otac Blagoje, stric Janko i bratanic Dragan. Tri pasa, tri generacije, ispod jednog šljemena nastale, živote su u vijenac slobode ugradile.

I ovaj primjer i svi poginuli obavezuju da Sutjesku niko nema pravo da zaboravi. Zato će, ističu u Savezu boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, početi na vrijeme pripremu proslave 75 godina velike bitke, polovinom juna naredne godine.
A.D.-S.R.

Ranjen i Tito

Povodom 74-godišnjice proboja neprijateljskog obruča i time završene pete neprijateljske ofanzive, delegacija bjelopoljskog OBNOR-a, na čelu sa predsjednikom Mirkom Stanićem, prisustvovala je proslavi ovog velikog događaja na Tjentištu, na obalama proslavljene Sutjeske.

– Bitka na Sutjesci vodila se do 15. juna 1943. godine, uz učešće 120.000 neprijateljskih vojnika i 20.000 pripadnika naših snaga. Našim borcima je lično rukovodio drug Tito. Neprijateljske kopnene snage bile su podržane od nekoliko stotina aviona – podsjeća Stanić.
On dodaje da su i pored inferiornosti u brojnom stanju i ratnoj tehnici naše snage uspješno okončale ovu bitku, tako da je i ovaj pokušaj neprijatelja da uništi narodno-oslobodilačku vosjku Jugoslavije ostao neuspješan.
Prema njegovim riječima u borbama je poginulo preko sedam hiljada naših boraca, dok gubici neprijatelja nijesu u potpunosti poznati.

– U toj bici je ranjen i vrhovni komandant Tito, što je jedinstven slučaj u Drugom svjetskom ratu. Tako će bitka na Sutjesci, kao i sve prije i poslije nje, ostati upamćena kao neizmjeran doprinos uništenju fašizma. U tom pogledu narodno-oslobodilačka vojska, pod Titovim zapovjedništvom stala je rame uz rame sa slavnom Crvenom armijom. Podvizi, ali i žrtve ove dvije hrabre vojske ostaće vječni primjer izuzetnog patriotizma i junaštva.
Radi svega toga, njihovi borci, među kojima su bili i oni iz Bjelopoljskog sreza, zaslužuju uvažavanje, poštovanje i vječito živu uspomenu u srcima naših naroda – zaključio je Stanić. U bjelopoljskoj delegaciji bili su i Budo Kljajević, Radomir Medojević i Ljilja Matović.

M.N.

Izvor:

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Ljudi%20i%20dogadjaji&clanak=603423&datum=2017-06-19