Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

CRNOGORSKI BORCI I ANTIFAŠISTI NA OBILJEŽAVANJU 74. GODIŠNJICE BITKE NA SUTJESCI

Obnovili sjećanje na herojske dane

Delegacija Udruženja boraca NOR i antifašista Podgorice i članovi udruženja iz Cetinja i Kotora, učestvovali su na svečanom obilježavanju 74. godišnjice bitke na Sutjesci. Kao i svake godine, na istorijskom Tjentištu okupilo se više od 1.000 pripadnika boračkih i antifašističkih organizacija i udruženja i poštovalaca Narodnooslobodilačke antifašističke borbe 1941–1945. godine sa prostora bivše Jugoslavije.

U ime SUBNOR-a Crne Gore vijenac na spomenik poginulim borcima na Sutjesci položili su Veselin Đuranović, Raco Mijanović i Vukman Komatina. U ime Crnogoraca skup je pozdravila potpredsjednica ove organizacije Branka Nikezić, koja je naglasila da je epopeja na Sutjesci bila najteža, najkrvavija i prelomna bitka Drugog svjetskog rata na ovim prostorima i najveća pobjeda partizanskog pokreta.

- Zato je i danas, 74 godine kasnije, Sutjeska i dalje najznačajniji simbol koji spaja narode na ovim prostorima. Zbog toga imamo svetu obavezu da danas pružamo ruke pomirenja i saradnje, da gradimo spokojnu budućnost, jer smo ovdje naučili koliko je života položeno za taj ideal – kazala je Nikezić i podsjetila da je u ovoj herojskoj borbi poginulo 7.543 partizana. U ime organizatora skupa, SABNOR-a Bosne i Hercegovine, Mujo Čomić, jedan od najmlađih učesnika slavne bitke, podsjetio je na okolnosti u kojima je 18.000 partizanskih boraca i 4.000 ranjenika, uz natčovječanske napore i ogromne žrtve uspjelo da se izvuče iz obruča 120.000 okupatorskih vojnika i njihovih pomagača, pripadnika domaćih kvislinških formacija.

- Među poginulim borcima bilo je i oko 1.000 partizana i partizanki iz Crne Gore, u Prvoj, Četvrtoj i Petoj crnogorskoj proleterskoj brigadi i ostalim borbenim jedinicama. Od boraca poginulih na Sutjesci, 45 je proglašeno za narodne heroje, među kojima i legendarni komandant Četvrte proleterske brigade i komandant Treće divizije Sava Kovačević – kazao je Čomić.

Posjeta spomeniku u Plani pored Bileće

Delegacija Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice položila je cvijeće na spomenik u mjestu Plana pored Bileće, koji su zajedno postavile organizacije SUBNOR-a Nikšića i Bileće, u znak sjećanja na borce Pete crnogorske proleterske NOU brigade, koja je u aprilu 1943. godine oslobodila ovo mjesto. Tokom borbe u Plani poginuo je 41 borac ove brigade.

H. P.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-06-20/#16/z