Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

OBILJEŽEN0 75 GODINA OD POGIBIJE PARTIZANA U LUBNICAMA

Starina Gojko poveo marš preko Bjelasice

Autor: Dragana Šćepanović

Četnici su uz pomoć italijanskih okupatora, 24. januara 1942. godine zarobili a potom i strijeljali 42 partizana iz Kolašina i Berana...

Zahtjevnu pješačku turu od Jezerina, preko Vranjaka, Raskrsnice i Jelovice do Lubnica, prešlo je u utorak oko 120 pripadnika vojske, policije, planinara, aktivista Crvenog krsta i građana, u okviru manifestacije “Partizanski marš Bjelasica 2017“.
Dugu kolonu, koja je iz Kolašina u Berane stigla pješke preko planine i podsjetila na kobni partizanski marš 1942. godine, predvodio je inicijator događaja i predsjednik Udruženja boraca i antifašista Kolašina - osamdesetosmogodišnji Gojko Vlahović.

Uz moto “Korak preko Bjelasice je korak slobode“, poštovaocima antifašizma koji su prepješačili planinu na svečanosti u Lubnicama pridružilo se nekoliko desetina Kolašinca i Beranaca.

Kako su zabilježili istoričari, 24. januara 1942. godine, partizani su, po velikom snijegu, prešli preko Bjelasice.

 
Foto: privatna arhiva

Iscrpljeni borci, kojima je mraz od 30 stepeni ispod nule onesopobio puške, sukobili su se u Lubnicama sa višestruko brojnijim četnicima koji su imali podršku italijanskih okupatora.

“Zarobljeni partizani su strijeljani. Kolašinci drže uperene obarače u Kolašince koji su bili svezani pred streljačkim strojem. Nakon skoro osam decenija od ovoga događaja, i te kako su aktuelne poruke važnosti građanskog mira i građanske sloge“, kazao je profesor Dragan Vujisić iz Udruženja boraca i antifašista.
Iz Udruženja podsjećaju da je štab Komskog odreda oko 17. januara 1942. naredio Gornjomoračakom i Rovačkom bataljonu da se sa „mlađim i otresitijim“ ljudstvom prebaci u srez beranski, radi pomoći tamošnjim partizanima u borbi protv četnika.
Komandant bataljona bio je Milo Radulović, politički komesar Branko Vlahović, rođeni brat Veljka Vlahovića, a zamjenik komesara Novak Laketić.

Oko 160 boraca, iscrpljeni mrazom i umorom, stigli su u Gornja Sela, što je mobilisalo četnike Pavla Đurišića.
“Angažovao je 750 četnika, među kojima je bila i četa Ljuba Minića iz Kolašina... Komitet u Kolašinu je saznao za četnički plan, ali je kurir na Policu stigao tek 24. januara”, kazao je Vujisić.
Đurišić je u noći između 23. i 24. januara 1942. neposredno komandovao opkoljavanjem kolašinskih i beranskih partizana koji su bili u Gornjim Selima. Pomogla su im dva italijanska aviona, koji su bombardovali partizanske položaje u Lubnicama, Glavacama i Kurikućama. Kolašinski partizani našli su se u obruču u selu Bastahe. Radulović, Vlahović i Laketić su odlučili da se predaju...

“Oni su četnicima kazali da ne traže milost za sebe. Tražili su da se poštede ostali zarobljeni partizani jer su oni samo rodoljubi, a nijesu komunisti... Vezana su po četvorica partizana i tako je počelo i strijeljanje. Od 42 partizana 33 su bili Kolašinci, a ostali Beranci. Mještani Gornjih Sela i simpatizeri NOP-a prenijeli su tijela strijeljanih partizana, pa su i sahranjeni u Lubnicama”.

Vujisić je okupljenima u Lubnicama kazao da iz takvih istorijskih događaja treba izvlačiti pouke i sjećati ih se.
Istakao je da „od građanskog rata nema goreg zla i da mu se treba suprotstaviti odlučno, iskustvom i mudrošću“.
Nakon polaganja vijenaca na spomenike stradalim partizanima, glumac Kolašinskog pozorišta Nikola Šćepanović govorio je stihove posvećene partizanskim stradanjima.

Šćekić: Naše nesreće znaju biti vrlo teške i kobne

Okupljanje pored spomenika stradalim partizanima u Lubnicama, učesnici su ocijenili i kao prilika za „prevazilaženje današnjih razlika“.

Završetku manifestacije prisustvovali su, između ostalih, predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić sa saradnicima i rukovodioci Udruženja boraca i antifašista Ljubo Sekulić i Dragan Mitov Đurović.

Šćekić je “Partizanski marš Bjelasica 2017. godine” završio porukom da je “antifašizam obaveza svih i da ona treba da bude na prvom mjestu”.

“Ne smijemo dozvoliti da nas politika i ideologija dijele. Ova manifestacija je na najbolji način pokazala kako možemo biti ujedinjeni bez obzira na razlike i različite političke interese. Crnogorske nesreće znaju biti vrlo teške i kobne. Vodimo računa jedni o drugima, cijeneći svoju prošlost i činjenicu da je neko dao život za naše danas i neše sjutra”.

Izvor: Vijesti
http://www.vijesti.me/vijesti/starina-gojko-poveo-mars-preko-bjelasice-921975