Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SUBNOR-A I ANTIFAŠISTA CRNE GORE DOMAĆIN DELEGACIJAMA VOJNIH I MIRNODOPSKIH INVALIDA SLOVENIJE I SRBIJE


O svim pitanjima srdačno i otvoreno

SUBNOR-a i antifašista Crne Gore bio je domaćin delegacijama Saveza društava vojnih invalida Slovenije i Udruženja ratnih i mirnodopskih invalida Srbije. Delegacije su predvodili predsjednici organizacija Janez Podržaj i general u penziji Miroslav Lazovać, sa kojima su bili njihovi saradnici Vladimir Pegan i Vladimir Lakičević. Tokom trodnevng boravka u Crnoj Gori, gosti su imali vemao sadržajan i bogat program koji je započet u predsjedništvu SUBNOR-a, gdje ih je dočekao predsjednik organizacije akademik Zuvdija Hodžić sa saradnicima, među kojima su bili, potpredsjednik Slobodan Simović, Ćetko Radonjić, generalni sekretar Dragan Mitov Đurović, predsjednica Komisije za boračku i invalidsku zaštitu Sofija Klikovac i članovi komisije Senka Klikovac i Milo Đurović.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru razmijenjena su iskustva o radu i djelovanju ovih organizacija i rezultatima koji ostvaruju u realizaciji svojih programskih načela i ciljeva. Upućujući gostima riječi srdačne dobrodošlic akademik Hodžić je naglasio potrebu uspostavljanja veće i tješnje saradnje sa organizacijama i pokretima sa prostora bivše zajedničke domovine Jugoslavije, a koje baštine tradiije NOR-a i ideju antifašitma. Naravno, naglasio je Hodžić, zalaganje za takve ciljeve podrazumijeva i brigu i svestranu pažnju i pomoć borcima, ratnim i mirnodopskim invalidima i njihovim porodicama, uvijek kada im zatreba.

Učestvujući u razgovoru potpredsjednik SUBNOR-a profesor Slobodan Simović se osvrnuo na pitanje antifašizna i u vezi sa tim je rekao: ,,Antifašizam je civilizacijska vrijednost i predstavlja moralni stav po kome je fašizam, kao ideologija i praksa, okrenut protiv čovječnosti u svakom pogledu i protiv njega i se i dalje mora voditi odlučna borba”. U tom pogledu, zaključio je Simović, neophodno je i širiti i jačati antifašistički front, tim prije što fašizam, iako poražen u ratu, još uvijek djeluje prikriveno i otvoreno kroz različite forme i oblike.

Izražavajuči zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici i pozivu da budu gosti SUBNOR-a, Janez Podržaj se saglasio sa ocjenama o mjestu i ulozi organizacija koje su nadahnute i okrenute idejama antifašizma i humanitarnoj misiji zaštiti prava i interesa ratnih i mirnodopskih invalida i njihovih porodica. Rekao je da te ciljeve nije uvijek lako ostvariti i tu konstataciju potkrijepio je primjerima i iskustvima kroz djelovanje organizacije na čijem je čelu.

Slične stavove u vezi sa ostvarivanjem programskih zadataka na planu pravne, materijajne i socijalne sigurnosti iznio je i predsjednik Udruženja ratnih i mirnodopskih invalida Srbije. On je naglasio da se u ovoj organizaciji, još uvijek bore sa mnogim problemima na relaciji sa državom oko vlasništva imovine koja je u procesu tranzicije neopravdano pripala nekim subjektima koji nikada nijesu bili njeni vlasnici. To je samo jedan od primjera koji govori da se o odnos pojedinih državnih institucija prema organizacijama i udruženjima koja su po svojim programskim opredjeljenjima okrenuta humanim ciljevima, mora suštinski mijenjati. Naše udruženje pokazuje punu kooperativnost i zalaže se za razvijanje partnerskih odnosa sa svima koji mogu doprinijeti da se materijalni i socijalni položaj invalida poboljša i unaprijedi, zaključio je Lazović.

Gostima su, zatim, uručeni prigodni i simbolični pokloni za sjećanje na susrete u organizaciji boraci i antifašista.

Posjeta Cetinju i boravak na Ivanovim koritima

U nastavku gosti su posjetili prijestonicu Cetinje i tom prilikom su imali prijatan i srdačan susret sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem i predsjednikom UBNOR-a prijestonice Stevanom Radunovićem.

Gradonačelnik se, najprije, svojim gostima obratio toplim riječima dobrodošlice, a zatim je govorio o slavnoj istorijskoj prošlosti Cetinja i Crne Gore i njenoj slobodarskoj tradiciji. Pri tome je posebno naglasio značaj antifašističke borbe u toku NOR-a. Zatim je predstavio razvojne projekte za koje je kazao da će se njihovom realizacijom postići brži ekonomsko rast, posebno kroz ulaganja stranih investitora i porast zaposlenosti, otvaranjem novih radnih mjesta.
Gradonačelniku su na prijemu i simboličnim poklonima zahvalili Miroslav Lazović, Janez Podržaj i Dragan Mitov Đurović. Boravak na Cetinju gosti su iskoristili da prošetaju gradskim ulicama i obiđu Muzej kralja Nikole, gdje su sa posebnim interesovanjem razgledali izložene eksponate.

Druženje sa gostima nastavljeno je na Ivanovim koritima obilaskom objekata, zelenih travnatih terena i uređenih staza namijenjenih boravku i sportsko-rekreativnim aktivnostima. Boravak na Ivanovim koritima bila je prilika za nastavak razgovora započetih u Podgorici o pitanjima koja se odnose na pravnu regulativu, brigu i zaštitu i unapređenje materijalnog položaja boraca, invalida i njihovih porodica.
U razgovoru u kojemu su učestvovali: Dragan Mitov Đurović, Ćetko Radonjić, Sofija Klikovac, Miroslav Lazović, Janez Podržaj Milo Đurović i Senka Klikovac ispoljena je puna saglasnost da briga o borcima, invalidima i njihovim porodicama mora biti trajna orjentacija naših organizacija, s obzirom na njihov humani karakter. Problemi na ovom planu se moraju rješavanti u saradnji sa državnim organima i institucijama u cilju napređenja društvenog i materijalnog položaja boraca ratnih i mirnodopskih invalida. Konstatovano je da su u tom pogledu različita iskustva. I kad je u pitanju pravna i zakonska regulativi i sama praksa. Ocijenjeno je, takođe, da u mnogim segmentima zaštite prava i interesa ove populacije Crna Gora prednjači i da stečena iskustva i rezultati koji se postižu mogu da posluže kao dobar primjer koji treba slijediti.

Posjeta vrtiću ,,Đina Vrbica”

Poseban doživljaj predstavlja posjeta vrtiću “Đina Vrbica” u Podgorici koja je uslijedila na završetku boravka dviju delegacija u Crnioj Gori. U ovoj prestižnoj vaspitnoj ustanovi za goste je priređen prigodan program u kojem su učestvovali najmlađi, koji su s pjesmom, igrom i recitacijom uveličali ovaj događaj.

 

Goste je na početku pozdravila direktorica Mileva Mujović koja je u svom obraćanju istakla da je vrtić ,,Đina Vrbica” podignut prije 40 godina, sredstvima i donacijom Republike Slovenije, što je kako je istakla ostalo za trajno pamćenje a što sadašjnjim generacijama govori da smo živjeli u zemlji bez granica u kojoj se cijenila humanist i njegovali odnosi uzajamnog poštovanja i razumijevanja.
Zahvaljujući na toplom i srdačnom dočeku generalni sekretar SUBNORA, Dragan Mitov Đurović je kazao da je u programskim dokumentima naše organizacije posebno mjesto zauzima saradnja sa mladim generacijama.

Gosti su, kako su istakli, doživjeli trenutke za trajno sjećanje i puni najljepših utisaka. Poslije tri dana posjete Crnoj Gori, uslijedio je njihov povratak.

Milo Đurović