Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

KOLAŠIN: UBNOR PODIGAO SPOMEN-OBILJEŽJE STRADALIM RODOLJUBIMA LABUDU I BOJU VUJISIĆU

Slova o rafalima

KOLAŠIN - Kako su Italijani došli do kolibe u kojoj su bili Bojo i Labud a da straža koja je bila postavljena nije reagovala. Da li je bila izdaja ili loše obavljen zadatak. Boja je rafal pokosio na kućnom pragu. Labud je pokušao da pobjegne ka šumi, pogođen je, porodica Medenica ga je odnijela do svoje kuće gdje je od ranjavanja preminuo.

Bilo je to 27. decembra 1941. godine. Sedamdeset šest godina kasnije Udruženje boraca i antifašista Kolašina, sa predsjednikom Gojkom Vlahovićem i porodice stradalih rodoljuba su na Markovića lazu otkrili spomen-obilježje koje priča o njihovom herojstvu. U julu 1941. godine u kolašinskom srezu je bilo 27 oružanih odreda među kojima je i Prekobrdski odred u kojem su između ostalih bili i Labud Jagošev Vujisić kao politički komesar i Bojo Vukin Vujisić. Nakon Pljevaljske bitke su nastavljene borbe protiv italijanskih fašista i izvedeno je nekoliko napada na njihove jedinice na liniji Podgorica – Mateševo – Kolašin, nakon čega su uslijedile okupatorske odmazde.

Prekobrdski odred sa Labudom i Bojom je bio lociran na Markovića lazu, kako bi spriječio eventualni prodor Italijana ka Prekobrđu. Toga 27. decembra 1941. godine su mučki ubijeni od italijanskih fašista i agresora, dok je Miliovan Rakočević ranjen. Bili su prve žrtve koje je Prekobrđe imalo u borbi protiv okupatora, svojim primjerom pokazali kako je sloboda važnija od života i ostavili djelo kojim će se generacije ponositi, istakao je Gojko Vlahović, predsjednik UBNOR-a i antifašista Kolašina.

U ime porodice Vujisić obratio se Branko Vujisić, zahvalivši se svima koji su pomogli otvaranje ovoga spomen-obilježja, a posebno porodici Medenica koja je dozvolila da se podigne na njihovom imanju.

Dr. D.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-11-06/#16/z