Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

DRUŠTVO PRIJATELJA I POŠTOVALACA NIKŠIĆA OBILJEŽILO 22 GODINE OD OSNIVANJA

Omaž Slobodanu Nikčeviću i Bošku Goloviću

NIKŠIĆ – Povodom 22 godine od osnivanja, Društvo prijatelja i poštovalaca Nik-šića organizovalo je veče sjećanja na dvojicu zaslužnih Nikšićana, dr Slobodana Nikčevića i Boška Bubu Golovića. Obojica su, a svaki na svoj način, ostavili dubok trag kod sugrađana, ustanova i privrednih društava u kojima su djelovali, a i među osnivačima su Društva i njegovi prvi predsjednici. Radna biografija dr Nikčevića, rekao je novinar i publicista Maksim Vujačić, veoma je bogata i značajna.

Dr Nikčević je od aprila 1985. do aprila 1988. godine bio predsjednik opštine Nikšić, a uz ljekarsku profesiju kojoj je bio izuzetno predan, bio je i veliki humanista. – Dr Slobo se popeo na sve najviše vrhove crnogorskih planina. Objavio je pre-ko 100 stručnih i naučnih radova iz oblasti plućnih bolesti i istorije crnogorskog saniteta i crnogorskog Crvenog krsta čijem je razvoju dao veliki doprinos. Dva puta je bio udarnik na omladinskim radnim akcijama – na izgradnji željezničke pruge Šamac–Sarajevo i Kučevo–Brodica i autoputa Niš–Vranje.

Dr Nikčević, koji je preminuo 2013. godine, dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, kao što su medalja Crvenog krsta Jugoslavije, Orden rada sa zlatnim vijencima, Orden Republike sa srebrnim vijencem, te nagradu oslobođenja Nikšića „18. septembar“. Bio je i počasni član Makedonskog ljekarskog društva, Društva ljekara Cr-ne Gore, te Društva ljekara Bosne i Hercegovine – istakao je Vujačić. Boško Buba Golović, koji je preminuo 2002. godine, bio je prvi predsjednik Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, ugledni privrednik i javni radnik. Pred-sjednik nikšićkog UBNOR-a i antifašista.

Slobodan Mirjačić je istakao da je Go-lović sa ocem, majkom, braćom i sestrama učesnik Narodno-oslobodilačke borbe. Na Jadovniku je četiri puta ranjavan, a iz rata je izašao sa činom poručnika i brojnim odlikovanjima i priznanjima. Rukovodio je nekadašnjim privrednim gigantom, firmom „Zetatrans“, bio predsjednik SUBNOR-a Crne Gore, kao i du-gogodišnji predsjednik nikšićkog „Zahumlja“.

– Svuda gdje je radio dolazili su do izražaja karakterne osobine – lična hrabrost i poštenje, nesebičnost, smisao za klektivni rad i rukovođenje, ali i samo-inicijativno djelovanje, otvorenost, principijelnost, druželjubivost, osjećaj odgovornosti, brige o ljudima i razumijevanje njihovih potreba i problema – naveo je Mirjačić.B.B.

Izvor:
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=617210&datum=2017-10-02