Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

CETINJE: OBILJEŽENO 76 GODINA OD BITKE NA KOŠĆELAMA

Simbol herojstva i slobode Crne Gore

CETINJE - Polaganjem vijenaca na spomen-ploču danas je obilježeno 76 godina od bitke na Košćelama. Vijence su položile delegacije prijestonice, SUBNOR-a i antifašista Cetinja i Mjesne zajednice Ljubotinjsko-građanske.

Zamjenik gradonačelnika prijestonice, Momčilo Martinović, kazao je da ovaj datum obavezuje pokoljenja na poštovanje i vječnu uspomenu na njihove učesnike. On je naglasio da je nepokolebljivo i herojsko suočenje sa smrću u prvim ustaničkim danima bilo za cetinjski kraj, u prvom redu za njegovo mlado pokoljenje, primjer i podstrek da istraje u borbi tokom cijelog rata.

- Italijanski motorizovani bataljon koji je krenuo ovim putem da deblokira Cetinje, doživjeće istu sudbinu kao i sve vojske koje su ovuda nadirale s ciljem da pokore Crnu Goru. Njih će u zasjedi sačekati 78 gerilaca iz Gornjeg Ceklina i Ljubotinja. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti, mjesto Košćele od tog dana je simbol nepremostive prepreke za okupatora, a za sve Crnogorce mjesto koje se sa ponosom spominje. Naš je zadatak da ostanemo na putu naših časnih predaka, da budemo dostojni njihovog djela i da time neumorno i predano jačamo sve ono što je sazdano na tekovinama slobode, kao pojma koji je uvijek bio neodvojiv od trajanja Crne Gore – zaključio je Martinović.

- Na ovom je mjestu 15. jula 1941. godine jedna grupa ceklinskih i ljubotinjskih možemo slobodno reći vitezova nanijela najveći poraz okupatoru za kojeg se do tada mislilo da se niko nemože suprotstaviti. Osamdesetak hrabrih ratnika ne samo što su pokazali hrabrost da se suprotstave okupatoru i potlačenosti bilo koje vrste i od bilo koga, nego su pokazali i izuzetno raztničko umijeće da sa tako malim brojem nanesu težak poraz bataljonu od 800 jako naoružanih italijanskih vojnika – kazao je predsjednik UBNOR-a i antifašista Cetinja Stevan Radunović.

Kako je naglasio, bitka na Košćelama je događaj značajan za dalje razvijanje i podsticanje ustanka, ali i vrlo značajan na globalnom planu, jer se pokazalo da se okupatoru može uspješno suprotstaviti onaj ko je odvažan, hrabar i odlučan da brani svoju slobodu. Akcije gerilaca na teritoriji Crne Gore veoma su doprinijele usporavanju do tada munjevitog napredovanja okupatorskih snaga prema sovjetskom frontu, zato, prema riječima Radunovića, nije neskromno kazati da je pobjeda na Košćelama vrlo bitno uticala na konačni ishod Drugog svjetskog rata.

To su događaji na koje Crna Gora može i treba da bude ponosna – poručio je Radunović. Najslavniji boj u Trinaestojulskom ustanku odigrao se 15. jula 1941. na Košćelama. Dva gerilska odreda, Ljubotinjski i Gornjo-ceklinski, sa 78 boraca, sačekali su u zasjedi drugi bataljon granične straže koji je na kamionima upućen iz Podgorice da deblokira Cetinje. U žestokoj osmočasovnoj borbi (od 1 sat po ponoći do 10 prije podne) italijanski bataljon se žilavo branio ali je uništen: poginulo je 70-80 vojnika i starješina, preko 700 zarobljeno, a među njima 110 teško a 150 lakše ranjenih. Ustanici si imali samo jednog ranjenog.

Inicijativa za obnovu spomen-obilježja

Prema riječima predsjednika MZ Ljubotinj Čeda Radomana, podvig ustanika iz ceklinsko –ljubotinskogh kraja nema nažalost danas adekvatno spomen-obilježje. On je podsjetio da su ove dvije mjesne zajednice pokrenule inicijativu za obnavljanje spomen-obilježja bitke na Košćelama. Inicijativu su podržali Senat prijestonice i UBNOR i antifašisti Cetinja.

J. Đukanović

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-07-16/#14/z