Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

RAZGOVOR: NOVI PREDSJEDNIK SUBNOR-A I ANTIFAŠISTA CRNE GORE ZUVDIJA HODŽIĆ

U Crnoj Gori nije moguće izjednačiti partizane i četnike

PODGORICA – Što je drugo nego zločin željeti da se u multivjerskoj i multinacionalnoj Crnoj Gori razvije četnička zastava, grb zamijeni kokardom, himna Amfilohijevim propovjedima. U Crnoj Gori je nemoguće izjednačiti partizane i četnike - poručio je u izjavi za Pobjedu novi predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore akademik Zuvdija Hodžić.

On ističe da Crna Gora nikada neće biti Ravna Gora i da nikada neće izjednačiti zločince i žrtve, oslobodioce i sluge okupatora. Prošle subote u Podgorici je, u prisustvu blizu 500 delegata i gostiju iz zemlje i regiona, održan VI Kongres ove organizacije, na kojem je Hodžić dobio podršku, dok su za potpredsjednike izabrani Branka Nikezić i Slobodan Simović. Prof. dr Ljubomir Sekulić izabran je za počasnog predsjednika SUBNORA.

Borci i država

Hodžić za Pobjedu kaže da organizacija na čijem je čelu ima svoj program i cilj, ali i interese neodvojive od interesa Crne Gore. Poručio je da u SUBNOR-u nemaju iluziju da se Jugoslavija može obnoviti, ali da one koji u to iskreno vjeruju, doživljavaju kao saveznike, dok one koji bi je stvarali na štetu Crne Gore, doživljavaju kao ideološke protivnike. - Nadamo se da će se i jedni i drugi osloboditi zabluda i da ćemo se ujedinjeno boriti protiv najveće pošasti savremenog svijeta – fašizma. Nije slučajno što ga je danas najmanje u državama u kojima je nastao, jer su svjesni njegove pogubnosti i posljedica na svakom polju – naglasio je Hodžić. On upozorava da, možda prvi put u istoriji, Crnoj Gori podjednako prijeti opasnost kako spolja tako i iznutra.

Opasnost

- Ne bojimo se, ali i ne potcjenjujemo protivnike koji organizovano djeluju. Imamo narodnom voljom izabranu vlast. Voljeli smo da imamo opoziciju, jer bi time i ona bila bolja. Nažalost, imamo opoziciju državi, „frontovce“ koji neće da se demokratski takmiče za svoje političke programe već to čine uličarski, sramno, strano crnogorskoj tradiciji poštovanja čovjeka, pa i neprijatelja.

Metodom Hitlerovih jurišnika žele da ruše institucije sistema, da nasilničkim upadima u parlament, terorizmom Crnu Goru bace na koljena, a da za to budu plaćeni i od crnogorskih građana i od protivnika crnogorske državnosti – naglasio je Hodžić.

Poručio je da u SUBNOR-u nemaju razumijevanja za blagonaklon odnos vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja, umjesto da bude odvojena od države, dodaje naš sagovornik, hoće da otme državu, otima društvena dobra, manastire i crkve, raspiruje nacionalističke strasti, „limenkom“ na vrhu Rumije prekida u svijetu jedinstven simbol vjerske tolerancije i suživota.

- Zamjeramo im što prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vjernicima nemaju odnos kakav ona zaslužuje – istakao je Hodžić. Zamjeraju im, kaže, i zbog postojanja mafijaških klanova, korupicije, neopravdanih socijalnih razlika, rasprodaji društvenih dobara, pljačkama društvene imovine.

**********************

U SUBNOR-u nemaju razumijevanja za blagonaklon odnos vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja, kaže Zuvdija Hodžić, umjesto da bude odvojena od države, hoće da otme državu, otima manastire i crkve, raspiruje nacionalističke strasti

**********************

Memorijalni kompleks na Gorici

Zuvdija Hodžić vjeruje da će inicijativa da se spomenik Partizanu borcu na Gorici pretvori u memorijalni kompleks i, kako kaže, slobodarsko svetilište sa „vječnom vatrom“ biti realizovana. Dodaje, da su naišli na razumijevanje kako države tako i glavnog grada. Očekuje i da će dobiti punu podršku za obnovu rodne kuće Nikole i Save Kovačevića u Nudolu.

K. K.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-04-29/#8/z