Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

KOD SPOMENIKA U RAVNOM LAZU OBILJEŽEN 8. JUL

Odluka o ustanku za vječno poštovanje

U Ravnom Lazu, u Piperima, održana je svečanost povodom 76. godišnjice od donošenja odluke o dizanju ustanka 13. jula 1941. godine.

-Na današnji dan 8.jula 1941. godine u ovom mjestu, u slobodarskim Piperima drugovi komunisti Milovan Đilas, Božo Ljumović, Blažo Jovanović, Savo Brković, Radoje Dakić, Budo Tomović, Krsto Popivoda, Periša Vujošević i Vido Uskoković donijeli su odvažnu i hrabru odluku o opštenarodnom ustanku. Ovakva odluka bila je tradicionalna iskra crnogorskog naroda koji je uvijek imao prirodnu nadarenost prepoznavanja neprijateljskih namjera. Ovoj odluci prethodio je sastanak Pokrajinskog komiteta za Crnu Goru i Sandžak 24. aprila 1941. na Veljem Brdu – kazao je Milivoje Miro Raičević, član glavnog odbora SUBNOR-a i antifašista.

Kako je naglasio značaj ove odluke bio je u ideji komunističkog zanosa i solidaronosti drugih ugroženih naroda širom Evrope da se energičnim otporom fašizam može eliminisati. Raičević je iznio i viđenje nekih kasnijih političkih odluka i kako je rekao, simbioze snage avnojevskog zasijedanja kao polazne osnove korekcije izgubljene državnosti Crne Gore.

Milutin Ljumović, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pipera, naglasio je da 8.jul istorijski datum iz NOB-a koji će svojom veličinom vječno obilježavati prostor Crne Gore. On smatra da istorijske ličnosti, komunisti, revolucionari i političari čija su imena uklesana na spomeniku zaslužuju i biste te pozvao nadležne da u tom smjeru naprave spomen kompleks u Ravnom Lazu.

- Dok kucaju naša srca pamtimo kolikom je krvlju plaćena sloboda. Pamtimo imena svih poginulinih revolucionara, partizana i građana i trajno poštujemo njihovu prolivenu krv – kazao je Milutin Ljumović. On je pozdravio sve goste i ljude koji čuvaju tekovine NOR-a.

Vijence kod spomenika u Ravnom Lazu položili su dr Milanka Raičević, Milojica Dakić i Vujadin Šaranović. Svečanosti je prisustvo između ostali i Đorđe Suhih, predsjednik Skupštine Glavnog grada.

N.S.

Izvor:
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Podgoricom&clanak=606129&datum=2017-07-09