Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

NA RAVNOM LAZU U PIPERIMA OBILJEŽENA GODIŠNJICA ODLUKE O DIZANJU TRINAESTOJULSKOG USTANKA


Sjećanje na velikane slobodarske Crne Gore

Predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pipera, glavnog grada, Danilovgrada, SUBNOR-a Crne Gore i predstavnici Glavnog grada prije dva dana su na Ravnom Lazu položili cvijeće na mjestu na kojem je Pokrajinski komitet KP Crne Gore donio odluku o dizanju Trinaestojulskog ustanka crnogorskog naroda. Vijenac na spomen obilježje položili su dr Milanka Raičević, Milojica Dakić i Vujadin Šaranović.

Opštenarodni ustanak

Podsjećajući da su 8. jula 1941. godine u ovom mjestu, u slobodarskim Piperima, odluku o dizanju opštenarodnog ustanka u Crnoj Gori donijeli Milovan Đilas, Božo Ljumović, Blažo Jovanović, Savo Brković, Radoje Dakić, Budo Tomović, Krsto Popivoda, Periša Vujošević i Vido Uskoković, član glavnog odbora SUBNOR-a Crne Gore Milivoje Raičević istakao je zadovoljstvo što mu je pripala čast da se ispred ove boračke organizacije pokloni sjenima ljudi – ljudskih gromada i čelnicima istorije NOB-a, koji su svojim vizionarskim osjećanjem donijeli odluku o dizanju opštenarodnog ustanka.

- Ovakva odluka o opštenarodnom pružanju otpora okupatora bila je tradicionalna iskra crnogorskog naroda, koji je uvijek imao prirodnu nadarenost prepoznavanja neprijateljskih namjera – naglasio je Raičević.

Istorijska odluka

Predsjednik Udruženja boraca Pipera Milutin Ljumović istakao je da je ovo sjećanje na veliki istorijski datum iz istorije NOB-a, koji će svojom veličinom vječno obilježavati prostor čitave Crne Gore, jer su se nakon ove istorijske odluke o dizanju ustanka protiv fašizma i okupatora naši rodoljubi časno i partizanski borili i ginuli za slobodu Crne Gore i bivše Jugoslavije.

- Ovim velikanima dobro bi bilo da naša država i gradovi oko spomenika urade biste, da pored njihovih natpisa na spomeniku, svi koji posjećujemo ovo mjesto viđamo njihove likove, a to bi bilo veoma znčajno za sadašnje i buduće generacije, naročito naše mlade naraštaje – predložio je Ljumović. Polaganju vijenaca prisustvovali su predsjednik SUBNORa Crne Gore akademik Zuvdija Hodžić, potpredsjednik Slobodan Simović, predsjednik Skupštine glavnog grada Đorđije Suhih, sekretar DPS-a Podgorice Branko Jovović, porodice pokojnih Sava Brkovića i Periše Vujoševića, kao i brojni građani Pipera i Podgorice.

I.M.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-07-10/#18/z