Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

PRVI ČAS U ŠKOLI BIĆE POSVEĆEN DANU POBJEDE

PODGORICA – Ministarstvo prosvjete prihvatilo je inicijativu predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića da se održi školski čas povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koji se obilježava danas. Ministarstvo je, kako pojašnjavaju, uputilo dopis svim školama u kojem se preporučuje da danas prvi čas posvete obilježavanju ovog datuma na prigodan način sa ciljem bližeg upoznavanja učenika sa događajima i vrijednostima koje simbolizuje.

– Dopisom je istaknuto da je razvoj svake zemlje neodvojiv od poznavanja sopstvene, a onda i svjetske istorije, na kojoj se jedino i može graditi budućnost, na temeljima prihvatanja i tolerancije – navedeno je u saopštenju.

Oni podsjećaju da je 9. maja 1945. godine Njemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Šumanovom Deklaracijom od 9. maja 1950. godine, tadašnji francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman predstavio je, kako ističu, svoju ideju za novi oblik političke saradnje, koji bi rat među narodima Evrope učinio nezamislivim. Šumanov prijedlog se, navode iz Ministarstva, smatra začetkom današnje Evropske unije.

R.D.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-05-09/#7/z