Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

CETINJE: NADLEŽNI OBIŠLI OSKRNAVLJENU SPOMEN-KOSTURNICU

Podnijeće krivičnu prijavu i zaštititi spomenik

CETINJE - Spomen-kosturnicu na Cetinju koja je nedavno oskrnavljena juče su obišli predstavnici Sekretarijata za kulturu, zajedno sa predstavnicima UBNOR-a i antifašista Cetinja. Sa njima je bio i konzervator Željko Čelebić.

Sekretarka za kulturu u prijestonici, Ana Kavaja, najavila je da će podići krivičnu prijavu protiv počinilaca. - Kako smo mi nadležni za ovaj spomenik, mi ćemo i podnijeti prijavu protiv jednog ili više N.N. lica zbog vandalskog čina skrnavljenja spomen-kosturnice.

Nadamo se da će policija identifikovati počinioce. Takođe, u saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara pokušaćemo da nađemo način da se plato oko spomen-kosturnice na adekvatan način zaštiti – kazala je Kavaja. Prema riječima člana GO SUBNOR-a Crne Gore Luke Milunovića, uz minimalna finansijska ulaganja taj bi plato mogao biti adekvatno uređen i zaštićen.

- Ovdje ne bi trebalo da bude parking. Kao što se vidi ovdje su bunari, koji nijesu adekvatno arheološki istraženi, ali se vezuju za period Crnojevića – kaže Milunović. U spomen-kosturnici sahranjeni su posmrtni ostaci 160 rodoljuba iz čitave Jugoslavije, koji su strijeljani tokom 1943. godine na Cetinju. Sekretar UBNOR-a i antifašista Cetinja Lazar Čelebić kaže da je u okviru redovnih aktivnosti UBNOR prijestonice Cetinje neposredno prije Trinaestog jula sanirao spomenik, koji se nalazi u srcu istorijskog jezgra prijestonice, na prostoru između Biljarde, Vladinog doma, Crkvenog suda i Cetinjskog manastira. Nepoznati počinioci nakon toga pucali su u petokraku na spomenkosturnici. Javnost je o tome informisana u subotu.

- U tome su nam pomogli zaposleni u Centru za konzervaciju i arheologiju Željko Čelebić, Mirjana Ivanović-Rajković, Petrica Krivokapić i Mirjana Padalica. Oni su bez ikakve nadoknade sanirali spomenik. U aktivnostima sanacije svesrdnu pomoć pružili su i radnici Komunalnog preduzeća i pripadnici Vatrogasne jedinice Cetinje – kaže Čelebić naglašavajući da je spomenik, iako se nalazi u centru grada, bio u veoma zapuštenom stanju.

Prema njegovim riječima, neko je pucao iz, najvjerovatnije, malokalibarskog oružja, u petokraku. Oštećenja se na spomeniku jasno vide.

J. Đ.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-07-25/#10/z