Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

UDRUŽENJE BORACA NOR-A I ANTIFAŠISTA OBILAZI RATNA POPRIŠTA ŠIROM BIVŠE JUGOSLAVIJE

Odaju počast stradalim herojima iz Crne Gore

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Podgorice i jedan broj članova udruženja iz Bara, Cetinja i Kotora krenuli su juče u obilazak ratnih poprišta i drugih mjesta po republikama bivše Jugoslavije, u kojima su tokom NOB-e 194 - 1945. godine ginuli crnogorski narodni heroji i drugi borci pripadnici partizanske antifašističke vojske.

Cilj ovog putovanja, kaže predsjednik UBNOR-a glavnog grada Boro Banović, je podsjećanje na primjernu hrabrost, odlučnost i spremnost crnogorki i crnogoraca, učesnika Narodnooslobodilačkog rata, da za uzvišene ciljeve slobode, solidarnosti i stvaranja i izgradnje novog društva daju i svoje živote. Tokom petodnevnog putovanja, delegacija SUBNOR-a pokloniće se pred spomenikom na Stražici - sjenima poginulih narodnih heroja tokom Pljevaljske bitke vođene 1. decembra 1941. godine, na groblju oslobodilaca Beograda - trojici heroja crnogoraca učesnika Beogradske operacije oktobra 1944, ali i ostalim petoro heroja koji su izgubili život u Beogradu, zatim herojima sa Sremskog fronta 1945. godine.

- U Zagrebu ćemo položiti vijenac na spomenik narodnim herojima, gdje su među dvadesetak najistaknutijih hrvatskih heroja i posmrtni ostaci Vojina Voja Kovačavića iz Dolova (Danilovgrad), zatim u Ljubljani na spomenik narodnim herojima Slovenije na kojem je pored petnaestak imena upisano i ime Milovana Šaranovića, koji je hrabro poginuo u mjestu Žužemberk u Sloveniji 1943. godine vršeći dužnost načelnika Štaba slovenačke partizanske vojske. Obići ćemo i nekoliko mjesta velikih partizanskih bitaka kao što su Kupres, Sarajevo, Tjentište i druge, na kojima se završavao san o slobodi mnogih crnogorskih heroja i boraca – kazao je predsjednik UBNOR-a glavnog grada i naglasio da je za zasluge u toku NOR-a 1941 - 1945. godine u bivšoj Jugoslaviji, 1.320 učesnika odlikovano ordenom Narodnog heroja, od čega je 254 iz Crne Gore, među kojima i osam žena. Ovo putovanje realizovano je u saradnji sa partnerskim organizacijama SUBNOR-a Crne Gore u državama bivše Jugoslavije, sa amabasadama Crne gore i lokalnim vlastima nekih od gradova u kojima će delegacija obilaziti istorijska mjesta.

I. M. - V.J.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-10-07/#17/z