Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ODRŽANA MANIFESTACIJA „PARTIZANSKI MARŠ BJELASICA 2017“

Poštovanje slobodarima iz Lubnica

KOLAŠIN - Preko 120 učesnika „Partizanskog marša Bjelasica 2017“ juče je nakon što su prošli dionicu od Jezerina, preko Vranjaka, Raskrsnice i Jelovice i stigli oko 15 sati u Lubnice. Na čelu kolone koja je ušla u Lubnice bio je Gojko Vlahović, predsjednik Udruženja boraca i antifašista Kolašina i inicijator te manifestacije, koji je sa 88 godina bio i najstariji učesnik marša.

Preko Bjelasice juče su krenuli predstavnici Vojske Crne Gore, policije, planinari, aktivisti Crvenog krsta, brojni građani koji su htjeli da poštuju istorijsku poruku onoga što se januara 1942. godine dogodilo u Lubnicama. O tome je u ime Udruženja boraca i antifašista Kolašina, govorio profesor Dragan Vujisić koji je podsjetio na kobni partizanski marš preko Bjelasice prije 75 godina.

- Partizanske formacije su prešle metarski snijeg preko Bjelasi
ce pri temperaturi od minus 30 stepeni. Mraz i napor su ih iscrpili, a desilo se i da im, zbog velikog mraza, zamrznu i postanu neupotrebljivi zatvarači na puškama. U širem području Lubnica su ih sačekali višestruko brojniji četnici koji su imali podršku italijanskih okupatora. Zarobljeni partizani su strijeljani, a desilo se da Kolašinci drže uperene obarače u Kolašince koji su bili svezani pred streljačkim strojem. Nakon skoro osam decenija od ovoga događaja, i te kako su aktuelne poruke važnosti građanskog mira i građanske sloge - kazao je Vujisić.

Jučerašnjem završetku „Partizanskog marša Bjelasica 2017“ u Lubnicama su prisustvovali rukovodioci Udruženja boraca i antifašista Crbe Gore, Ljubo Sekulić i Dragan Mitov Đurović, predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić sa saradnicima i brojni drugi poštovaoci tekovina antifašizma.

Dr. DRAŠKOVIĆ

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-01-25/#10/z