Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

UDRUŽENJE BORACA NOR-A I ANTIFAŠISTA POLOŽILO VIJENCE NA SPOMEN-OBILJEŽJE POD LJUBOVIĆEM

Crnogorske heroje čuvaju od zaborava

Predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista glavnog grada, zajedno sa članovima Udruženja boraca Danilovgrada, juče su u položili vijenac na spomenobilježje strijeljanim rodoljubima pod Ljubovićem. Vijenac na spomen-obilježje položili su Julija Novaković, Milutin Ljumović i Slobodan Kovačević.

Član predsjedništva UBNORa Podgorice i GO SUBNOR-a Crne Gore Čedomir Lješević podsjetio je na 25. jun 1943. godine.

- Italijanski fašistički okupator, uz najneljudskiju špijunsku ulogu domaćih izdajnika i fašističkih slugu, zbog teškog poraza od partizana na Bioču, iz barskog koncentracionog logora izdvojio je 180 nedužnih logoraša i strijeljao ih na različitim mjestima širom Crne Gore. Svi u najboljim godinama, svi do jednog Crnogorci. Tridesetoro je strijeljano pod Ljubovićem, po 20 u Andrijevici, Beranama i Nikšiću, 30 na Cetinju, a ostalih 60 u manjim grupama širom Crne Gore, sve kako bi time zastrašio slobodoljubivi crnogorski narod. Danas su nam njihove žrtve značajnije od pomena, bitnije od najbitnijeg sjećanja, neodvojivi od voljenih, iako su bolovi za njima neprebolni, pogotovo što su njihovi životi, bez ikakve sumnje, i danas utemeljeni u postamente savremene, slobodne i nezavisne države Crne Gore. Njihove žrtve date su za njenu slobodu, ostale su kao trajni primjer kako se životom plaća ljubav prema domovini, prema svojoj porodici, prema crnogorskom narodu – kazao je Lješević.

On je naglasio da Udruženje boraca i antifašista glavnog grada već godinama nastoji da se u trajnost našeg življenja, posebno na mlađe i slobodoljubive generacije antifašističke kulture, ugradi svaki ovakav dan sjećanja, dan uvažavanja dijela i žrtve svakog crnogorskog patriote koji je svoj život položio na pijedestal naše slobode. Kako je dodao, razlog na podsjećanje na te antifašiste i rodoljube je i to što, uprkos tome što je zahvaljujući njihovim žrtvama Crna Gora danas slobodna, nezavisna, demokratska i evroatlanska država, u njenoj nutrini još nijesu poražene snage kolaboracionizma, anticrnogorstva i klerofašizma.

Udruženje boraca i antifašista juče je položilo vijenac i na spomen grobnicu stradale porodice Dedić i Arsa Perića na Zabjelu.

I. M.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-06-26/#21/z