Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

NA LAZINAMA OBILJEŽENA 73. GODIŠNJICA STRIJELJANJA SKOJEVACA

Slava hrabrim mladićima i djevojkama

Polaganjem vijenca na spomenik strijeljanim skojevcima na Lazinama kod Danilovgrada prije dva dana je obilježena 73. godišnjica smrti 52 mladih, hrabrih i odvažnih ljudi koji su u osvit slobode Drugog svjetskog rata dali živote za ljepšu i srećniju budućnost svoje domovine. Vijence su položili gradonačelnik Branislav Đuranović, predsjednik Mjesne zajednice Kosovi Lug Goran Zeković i major Stanko Popović u ime Vojske Crne Gore.

- ,,Daleka braćo moja sa Zete, sa Sušice, sa svih rijeka koje su krv našu svikle“, tako je počela svečana pjesma na ovom svetom mjestu prije 41.godinu - obratio se prisutnima generalni sekretar SUBNOR-a Crne Gore Dragan M. Đurović sa osvrtom na prvo obilježavanje ovog datuma 1976. godine pod nazivom ,,Julske vatre mladih“. Na ovom mjestu, dodao je on, mladež crnogorska i bjelopavlićka je prije 73 godine položila nedužna svoje živote, a jedini dug je bio što je voljela svoju zemlju i narod, a više od svega slobodu. - Hroničar i istorijska čitanka zapisali su da je tog zadnjeg ratnog jula u zatvoru ,,Musovača“ bilo više od 250 mladih, mahom između ove naše dvije vječne vode.

Prijeki sud je donio istu presudu, strijeljani su u Mlakama, a očevicu su zapisali da kada su ih pokopali iz zemlje je potekao potok krvi braće i sestara, i bliznakinja Zeković, i sestara Kalezić i Kokice i Puca Prelevića, Vujaškovića i svih onih koji su svojom smrću ispisali stazu naše budućnosti. Učinili su to četnici i to treba uvijek reći zbog naše budućnosti. I pored toga što je njemački komandant poručio da se to ne čini, ali Lazine nijesu samo naše, one su crnogorske, jugoslovenske, Lazine i ovaj spomenik čija ruka prema nebu stremi je vječiti opomenik. Kada smo ovdje tada smo i na Ljubinom grobu, i u barskom zatvoru odakle je godinu dana ranije 180 naših momaka i djevojaka, boraca i skojevaca odvedeno na vječita stratišta po Crnoj Gori – rekao je Đurović. U zgradi lokalne uprave, ovim povodom, priređen je koktel na kojem je govorio, u ime porodica, prof. dr Mihailo Burić

- Na svim našim stratištima nalazi se Crna Gora i sa jakim emocijama se podsjećamo tih vremena i one ne blijede. Sve ono što označava NOB, bilo da je riječ o Farmacima, Šarenoj Ploči, Kolašinu ili drugim mjestima na kojima su ginuli za svoju zemlju - vječno se pamti - kazao je Burić.

B. KADIĆ

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-07-24/#21/z