Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

PREDSTAVNICI UDRUŽENJA BORACA I ANTIFAŠISTA IZ CRNE GORE UČESTVOVALI U KOMEMORACIJI NA JABLANICI

Trajno sjećanje na heroje

Bitka na Neretvi, kozaračka epopeja, kupreško stradanje, nadljudsko herojstvo na Sutjesci, Bihać, Jajce, Sremski front i ostali podvizi jugoslovenskih partizana ne smiju biti zaboravljeni i dužnost je antifašista da ih trajno čuvaju – poručio je dr Ljubomir Pejović

U subotu, 6. maja, na Jablanici je svečano proslavljena 74. godišnjica čuvene Bitke na Neretvi, poznatije kao bitka za ranjenike, jedne od najhumanijih u istoriji ratovanja. Proslavi je, pored velikog broja predstavnika udruženja boraca i antifašista iz bivših jugoslovenskih republika, prisustvovala i delegacija Udruženja boraca i antifašista glavnog grada, sa dijelom boraca i antifašista Cetinja, Bara i Danilovgrada. Na tom opjevanom mjestu, gdje su obale Neretve dijelile život od smrti, gdje je sloboda pobijedila zahvaljujući ogromnim srcima partizanskih heroja, obilježen je i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Poštovanje prošlosti

U ime udruženja boraca i antifašista iz Crne Gore vijenac na spomen-obilježje stradalim borcima položili su Vesna Čađenović, Sveto Mugoša i Đuro Marković. Dr Ljubomir Pejović naglasio je da Bitka na Neretvi, kozaračka epopeja, kupreško stradanje, nadljudsko herojstvo na Sutjesci, Bihać, Jajce, Sremski front i ostali podvizi jugoslovenskih partizana ne smiju biti zaboravljeni i da je dužnost antifašista da ih trajno čuvaju.

- Neophodno je podržati sve progresivne napore naših država i naroda, koji se zasnivaju na slobodarskoj i zajedničkoj istoriji i poštovanju prošlosti. Bez poštovanja svoje prošlosti neće biti boljitka ni u budućnosti – rekao je Pejović. Predsjednik UBNOR-a i antifašista Podgorice Boro Banović istakao je da je veoma ponosan na borce iz Crne Gore koji su učestvovali u Bici na Neretvi.

- Volio bih da je još više ljudi na ovom skupu, posebno mladih. Da time dokažemo da je velika naša borba protiv neonacizma i neofašizma, koga svuda ima, i da ćemo joj do kraja biti odani – poručio je Banović i dodao da će Crnogorci uvijek biti tu da odaju počast stradalim borcima za slobodu.

Preživjeli borci

Preživjeli borac sa Neretve, devedeset četvorogodišnji Dalmatinac Hrvoje Mimica, koji je kao 18-godišnjak pristupio partizanima, u subotu je, kao i prethodnih godina, položio vijenac na spomen-obilježje saborcima koji su za slobodu život dali.

- Ni moj brat Vlade nije imao sreću da preživi. Poginuo je dva mjeseca prije Neretve. Ja imam sreću da sam živ. Ovo ovdje su moji narodi – kazao je borac iz Druge udarne dalmatinske brigade, koji je od druga Tita dobio odlikovanje za hrabrost.

Pet godina mlađi od njega, Hilmija Karić iz okoline Zenice, žali što ga tada partizani nijesu primili u jedinicu jer je bio premlad.

- Tri puta me je odbio komesar 6. krajiške brigade, ali mi je dozvolio da sa svojim konjem služim jedinici kao pozadinski radnik – priča ova starina, čiji je otac poginuo 12. aprila 1941. godine u Sarajevu i čiji je brat, kojega su ustaše dva puta osuđivale na smrt, srećom preživio rat.

Slobodarske ideje

Slušajući priče starijih, devetnaestogodišnji Senad Saltaga iz Zenice, koji podržava antifašističke ideje, zaključio je da se bolje živjelo za vrijeme Tita.

- Znam da se tada nije pitalo jesi li ovaj ili onaj. Danas je sve to naopako i zato nam je ovako kako jeste. Ne raduje me što je ovdje uglavnom starija populacija, pa se bojim da te plemenite ideje ne padnu u zaborav. Međutim, potrudićemo se da se to ne desi – kazao je Saltaga. Kako se ideje slobode i antifašizma prenose na najmlađe pokazala je Milka Šljivo iz Bosanske Breze. Ona je na Jablanicu stigla sa desetogodišnjom unukom Aidom i njenom dvije godine starijom drugaricom Sarom Ilić.

- Mladi će biti protiv fašizma onoliko koliko ih mi povedemo. Mi stariji moramo da im pokažemo pravi put i naučimo ih da se bore za humane ideje – poručila je Šljivo.

Predstavnici boraca NOR-a i antifašista u povratku sa Neretve zastali su na Grahovcu, gdje su odali počast junacima jedne od najznačajnijih pobjeda crnogorske istorije.

Vijenci na spomenik antifašistima iz Makarske

Delegacija boraca i antifašista iz Crne Gore, nakon Jablanice, posjetila je Makarsku, gdje su sa boračkim udruženjem iz tog mjesta postigli sporazum o saradnji. Položili su vijenac na spomen-obilježje 551 borcu iz Makarske i regiona, stradalim u Drugom svjetskom ratu u borbi za slobodu. Boro Banović kazao je da je saradnja sa žiteljima Makarske samo početak prijateljstva koje će se širiti.

- Nadam se da ćemo ga dugo gajiti i da ćemo se sastajati na dobrobit sveukupnog društva – kazao je Banović. Predsjednik SABA i antifašista Makarske Tonči Pivac naveo je da je njihovo udruženje već ostvarilo prijateljske odnose sa Sarajlijama, Dubrovčanima, Slovencima i Beograđanima.

- Tu smo za saradnju sa svim ljudima dobre volje, kao što ste i vi Crnogorci, koji volite ljude, ne dijelite ih na bijele, crne ili žute, ovu ili onu vjeru. Mi smo svi antifašisti – kazao je Pivac.

Druženje u Dubrovniku

Delegacija boraca i antifašista posjetila je i prijatelje u Dubrovniku.

Predsjednik Udruge antifašista Dubrovnika dr Boško Skaramuca istakao je zadovoljstvo zbog susreta sa Crnogorcima i naglasio da mu je drago što su premošćene, kako je rekao, ,,blago rečeno sve nesuglasice i tragične stvari“. Osamdeset četvorogodišnji Pero Novaković sa Ćilipa naglasio je da mu je u najljepšem sjećanju ostao boravak u Crnoj Gori sa Udrugom boraca iz Dubrovnika.

- Ne samo što ste nas lijepo primili, nego smo se uvjerili kako čuvate spomenike i njegujete kulturu prema svemu što treba da nas zbližava. Mi smo susjedi, ostajemo tu i ne trebamo se nigdje micati, a živjećemo onako kako budemo jedni druge poštovali – kazao je Novaković.

Crnogorske, dalmatinske i partizanske pjesme, koje su se zapjevale u konobi Novakovića, možda su govorile i više od riječi o tome kako narodi sa ovih prostora i te kako mogu živjeti u ljubavi i slozi.

Susret Crnogorki

Šezdeset devetogodišnja Draga Pejaković-Odak, rođena na Cetinju, udata i živi u Dalmaciji, u Trogiru, na Jablanicu je došla sa članovima udruženja boraca iz tog mjesta. Zalupalo joj, kaže, srce kad je vidjela crnogorske zastave kako se vijore. Nije krila oduševljenje, nego je prišla i zagrlila najmlađu među Crnogorcima, Valentinu Vujović iz prijestonice.

- Došla sam ovdje da odam počast stradalim borcima, ali mi je srce puno kad vidim da su i moji Crnogorci tu – kazala je Pejaković-Odak.

Igor MITROVIĆ

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-05-10/#20/z