Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

NIKŠIĆ: OBILJEŽENA GODIŠNJICA OD STRIJELJANJA BORACA NOR-A NA KAPINOM POLJU

Spojio ih ideal borbe za slobodu

NIKŠIĆ - Članovi Opštinskog odbora Udruženja boraca i antifašista Nikšić položili su cvijeće kod spomenika na Kapinom polju i odali poštu borcima NOR-a koje su fašisti strijeljali 1943. godine.

Učesnici su podsjetili da je 25 rodoljuba 25. juna 1943. godine palo od okupatorske ruke, a istovremeno je u Crnoj Gori strijeljano 155 boraca i njihovih drugova koji su bili zatočeni u neprijateljskim kazamatima, u znak odmazde za slavne partizanske pobjede Četvrte i Pete ofanzive.

Članica Opštinskog odbora Udruženja boraca i antifašista Nikšića Danojla Tanja Bulatović podsjetila je da je strijeljane ,,iz raznih krajeva, raznih životnih doba i uzrasta, različitih zanimanja, spajao u bratsku cjelinu ideal borbe za slobodu i borbe protiv okupatora i domaćih izdajnika“.

- Ovdje ispod spomenika, rad arhitekte Slobodana Vukajlovića, čijih pet stubova sjedinjenih u baklju slobode predstavljaju simbolično grupe od pet logoraša koje su neprijateljski vojnici vezane izvodili na strijeljanje, počivaju kosti naših sugrađana Mila, Jova i Blaža Cicovića, Boška Karovića, Đorđija Damjanovića, Božidara Dubljevića i Vasa Mićunovića, te njihovih pet saboraca iz Podgorice, tri iz Danilovgrada, po dva iz Berana, Andrijevice, Cetinja i Biljelog Polja i po jedan iz Bara i Sjenice. Njihova imena su uklesana na spomeniku, pa nama i budućim generacijama ostaje u amanet da uspomenu na njih trajno čuvamo od zaborava - kazala je Bulatović.

Ona je dodala i da je ovo godina jubileja, jer se proslavlja sedam i po decenija od svenarodnog ustanka, čiji su pali borci i bili učesnici.

Predsjednik OO Udruženja boraca i antifašista Nikšića Slobodan Bato Mirjačić istakao je da je crnogorska tradicija vjekovna borba za očuvanje slobode rodne grude.

M. R.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-06-28/#14