Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

DELEGACIJA SUBNOR-A UČESTVOVALA U OBILJEŽAVANJU 75 GODINA OD IGMANSKOG MARŠA

Sjećanje na heroje

Obilježavanju 75. godišnjice legendarnog Igmanskog marša, na planini Igman kod Sarajeva, prisustvovala je delegacija od 45 članova Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice, kao i predstavnici boračkih udruženja iz Bara, Kotora i sa Cetinja.

Kako ističu iz Udruženja boraca NOR-a i antifašista glavnog grada, više od 15.000 učesnika ove manifestacije, boraca, antifašista, poštovalaca NOB-a 1941/45, građana Bosne i Hercegovine i drugih republika bivše Jugoslavije, kao i predstavnika boraca antifašista iz Italije, Austrije i Rusije, imalo je priliku da izrazi divljenje učesnicima Igmanskog marša, veličanstvenoj narodnooslobodilačkoj borbi za oslobođenje Jugoslavije i njenim istorijskim tekovinama.

U okviru svečanog dijela manifestacije, delegacija Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, koju su činili Zoran Bobo Raičević, Miloica Dakić i Marica Nišavić, položila je vijenac na spomen-obilježje na Velikom polju. U ime SUB- NOR-a Crne Gore učesnicima skupa obratio se prof. dr Ljubomir Sekulić.

- U ovogodišnjoj koloni, koju je činilo više od 1.000 učesnika, na maršu dugom više od deset kilometara preko Igman planine, bili su i članovi SUBNOR-a Crne Gore dr Milanka Raičević, Đuro Marković, Sonja Šušanj, Dragan Krgović, Milenko Novaković, Vukadin Raković, Vuk Šestović i Budimir i Vesna Cupara – naglašavaju iz Udruženja boraca.

Na putu prema Igman planini, delegacija SUBNOR-a obišla je spomen-obilježje borcima Devete crnogorske Narodnooslobodilačke brigade u Trnovu, poginulim u proljeće 1945. godine, tokom operacije oslobođenja Sarajeva i ovog dijela teritorije bivše Jugoslavije.

Nadljudski napori

Igmanski marš izveli su pripadnici Prve proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade u toku druge neprijateljske ofanzive, u januaru 1942. godine. U surovim zimskim uslovima, ulažući nadljudske napore prilikom prelaza preko Igmana na temperaturi od 32 stepena ispod nule, većina sastava Prve proleterske brigade, u kom su bili borci proslavljenog Prvog i Drugog crnogorskog bataljona pod komandom Pera Ćetkovića i Radovana Vukanovića, uspjela je da izbije u zoru 28. januara na igmansko Veliko polje i prođe prema slobodnoj teritoriji u istočnoj Bosni.

Izvor: Pobjeda

http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-01-31/#17/z