Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

U PLJEVLJIMA KOMEMORACIJA U ČAST DIVIZIJE „GARIBALDI“

U Pljevljima komemoracija u čast divizije „Garibaldi“

PLJEVLJA – Kod spomenika palim borcima italijanske divizije „Garibaldi“, u Mrzovićima, kod Pljevalja, juče je održana komemorativna svečanost, vijence su položili ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako, predstavnici opštine i boračkih organizacija iz Pljevalja i Italije. Divizija „Garibaldi“ je bila sastavljena od italijanskih oficira i vojnika koji su prešli na stranu partizana poslije kapitulacije Italije. U ratnim operacijama do marta 1945. izginulo je blizu 3.000 pripadnika te divizije.

- Oni su poklonili svoju mladost otadžbini u ime plemenite ideje domovine i patriotizma, a ne prostačkog, kratkovidog, grotesknog pojma koji postaje blijedi nacionalizam osnovan na onim snagama koje su prouzrokovale užasnu tragediju nacizma u Njemačkoj i fašizma u Italiji, sa rezultatom koji je, nažalost, svima nama tužno poznat – kazao je ambasador Italije Del Monako.

Istakao je da žrtve podsjećaju da je samo mir svetinja, te da sjećanje daje smisao životu štiteći ga od zaborava.

- Sjećanje je temelj svakog identiteta koji se zasniva na samospoznaji i spoznavanju sopstvenih tradicija i nedostataka. Sjećanje nije mržnja prema drugoj strani, ogorčenost nas ponižava i čini nas taocima – poručio je ambasador Del Monako.
Predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić kazao je da je spomenik u Mrzovićima dio ličnog i kolektivnog sjećanja, dio sjećanja svih čiji je život bio neposredno ili posredno vezan za ovaj prostor.

- To kako se sjećamo i šta pamtimo prilično pouzdano iskazuje i naše prioritetne vrijednosti. Ukratko, mi smo ono čega se sjećamo – kazao je Đačić.

Potomci pripadnika divizije „Garibaldi“ boravili su u više navrata u Pljevljima.

- Jedan od njih nedavno je zapisao: „Moj otac je došao ovdje kao okupator, a otišao kao prijatelj. Došao sam zbog njega i prijateljstva“ – kazao je Đačić.

A. S.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-06-24/#6/z