Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

U PLJEVALJSKOM SELU MRZOVIĆI ODRŽANA KOMEMORACIJA POGINULIM ITALIJANSKIM VOJNICIMA

Pomen pripadnicima divizije Garibaldi PLjEVLjA

– U pljevaljskom selu Mrzovići ispred spomenika palim borcima italijanske divizije „Garibaldi” juče je održana komemoracija i odata pošta poginulim vojnicima italijanske divizije, koji su nakon kapitulacije Italije u septembru 1943. godine prešli da se bore protiv fašista, odnosno njemačkih okupacionih snaga na prostoru bivše Jugoslavije. Vijence na spomenik položili su ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako, predsjednik opštine Mirko Đačić i predstavnici boračkih organizacija iz Pljevalja i Italije. Nakon toga je vojni orkestar Ministarstva odbrane intonirao himne Italije i Crne Gore.

– Oni su poklonili svoju mladost otadžbini u ime plemenite ideje domovine i patriotizma, a ne prostačkog, kratkovidog, grotesknog pojma koji postaje blijedi nacionalizam osnovan na onim snagama koje su prouzrokovale užasnu tragediju nacizma u Njemačkoj i fašizma u Italiji, sa rezultatom koji je, nažalost, svima nama tužno poznat – kazao je ambasador Vinćenco del Monako.

Đačić je podsjetio da je divizija „Garibaldi” dala oko tri hiljade života.

– Posjetom ovom mjestu ukazujemo na važnost prošlih vremena, na nezaboravljanje i pamćenje. Zrelost svakog društva iskazuje se kroz njegov odnos prema onome šta je bilo i šta će biti. Izbor događaja, ličnosti i pojmova koji treba da postanu dio memorije, naročito mladih generacija, ključni su za kreiranje budućnosti kao izvjesnosti i slobode. To kako se sjećamo i šta pamtimo prilično pouzdano iskazuje i naše prioritetne vrijednosti. Ukratko, mi smo ono čega se sjećamo – kazao je predsjednik Đačić. Potomci pripadnika divizije „Garibaldi” boravili su u više navrata u Pljevljima. Spomenik ovoj vojnoj formaciji podignut je osamdesetih godina prošlog vijeka kako bi se sačuvala uspomena na one italijanske vojnike i oficire koji su nakon 1943. godine vojevali protiv njemačke vojne sile.

Posjeta italijanskog ambasadora Vinćenca del Monaka Pljevljima počela je prijemom kod predsjednika opštine Mirka Đačića. Kako je saopšteno iz lokalne uprave, tokom razgovora Đačić je gosta obavijestio o aktuelnoj situaciji u gradu na Breznici i mogućnostima saradnje. Iz lokalne uprave je poručeno da je razgovor protekao u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi.

B.Je.

Izvor:
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=604111&datum=2017-06-24