Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

PREDSTAVNICI UDRUŽENJA BORACA NOR-A I ANTIFAŠISTA PODGORICE, NIKŠIĆA I DANILOVGRADA OBIŠLI SPOMEN-OBILJEŽJE U FARMACIMA

Heroje ne smijemo nikada zaboraviti

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Podgorice, zajedno sa udruženjima iz Nikšića i Danilovgrada obilježilo je juče u Farmacima 74. godine od strijeljanja 54 boraca NOR-a i crnogorskih rodoljuba. Odavanju počasti strijeljanima i polaganju vijenaca na spomen-obilježje prisustvovali su članovi njihovih porodica i brojni članovi SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Antifašizam

Navodeći činjenicu da se poslije 74 godine juče u Farmacima okupio toliki broj građana, predsjednik UBNOR-a i antifašista Podgorice Borivoje Banović ocijenio je da to govori da ,,niti ćemo, niti smijemo da zaboravimo tekovine NOB-a i njene žrtve, poprišta velikih stradanja širom Crne Gore i bivše naše zajedničke države“. - Danas, kada smo na vjetrometini mnogih nedobronamjernih briga o našoj zemlji, Crna Gora stvarana na tekovinama antifašističke borbe mora mnogo više da učini na širenju antifašizma, kao pokreta borbe za suzbijanje neonacizma i neofašizma koji se pojavljuje u raznim oblicima djelovanja kod nas i u svijetu – poručio je Banović.

Odgovornost

U ime UBNOR-a i antifašista Nikšića Radovan Damjanović podsjetio je da su 27. decembra 1943. godine, Njemci uz pomoć četnika strijeljali 54 rodoljuba iz Podgorice, Danilovgrada i Nikšića, učesnike Narodnooslobodilačke borbe koji su bili utamničeni u Juso
vači, ozloglašenom zatvoru. Damjanović je naglasio da je sjećanje na njih i evociranje uspomena na ta teška i slavna vremena, najmanje što možemo da učinimo. Naglašavajući da je istorijske 1941. godine Crna Gora rekla ne fašizmu, on je naveo da ne smijemo da potcijenimo ni zanemarimo njegovo narastanje u današnje vrijeme, kod nas i u svijetu. - Moramo stalno da ukazujemo na potrebu ljudske odgovornosti u civilizovanom društvu, suprotstavljamo se ideologijama koje počivaju na nejednakosti, netoleranciji, na nepoštovanju drugih i drugačijih. Zato budimo ujedinjeni oko ideje antifašizma, ideje koju danas baštini napredno čovječanstvo – poručio je Damjanović.

Banović: NOB zaslužuje više pažnje

- Pogubno je za antifašističku državu, kakva je Crna Gora, dozvoliti da kroz sistem obrazovanja đaci stižu do akademskog obrazovanja, a u zabrinjavajućem procentu ne znaju šta predstavlja 13. jul 1941. godine, datum kojem se divio svijet - kazao je predsjednik UBNOR-a i antifašista Podgorice Borivoje Banović. Naglasio je da bi moralo da se povede više računa o nastavno-obrazovnom programu, kao i načinu na koji se učenicima prezentuje antifašistička narodnooslobodilačka borba Crne Gore.

I. M.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-12-28/#16/z