Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

BORCI I ANTIFAŠISTI POVODOM BORBE PROTIV FAŠIZMA ORGANIZOVALI ŠETNJU ZA MIR

Da se zlo nikad ne ponovi

Antifašizam treba uništavati gdje god da se pojavi u svijetu jer je doveo do smrti preko 70 miliona ljudi, poručeno je sa obilježavanja Međunarodnog dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Dragan Mitov Đurović naglasio je juče u Podgorici značaj tog datuma, koji se u znak sjećanja na žrtve fašizma, obilježava širom svijeta.

Nekoliko stotina učesnika, među kojima su, uz članove boračkih organizacija, bili i predstavnici Glavnog grada, predsjednik gradske skupštine Đorđe Suhih, nekoliko odbornika, predstavnici javnog života Podgorice kao i učenici nekoliko srednjih i osnovnih škola, brojni građani, uputilo se „Šetnjom za mir” oko Gradskog stadiona, preko Trga Argentine ka spomeniku Partizanu borcu na Gorici. Kod spomenika pod Trebjesom održan je istorijski čas u okviru kojeg je profesor Budimir Damjanović istakao da se 9. novembar obilježava u znak sjećanja na tzv. „Kristalnu noć” iz 1938. godine kada je u Njemačkoj izvršen pogrom Jevreja.

Taj datum, kazao je Damjanović, smatra se simboličnim početkom Holokausta tokom kojeg je ubijeno oko šest miliona nedužnih muškaraca, žena i djece. UBNOR i antifašisti Žabljaka, u saradnji sa žabljačkom Srednjom mješovitom školom, održali su istorijski čas u školskom kabinetu istorije. B.B. – V.Š.

Tito simbol antifašizma Oko 61 odsto ispitnih studenata Univerziteta Crne Gore (UCG) i Univerziteta Donja Gorica (UDG) razlikuje fašizam od nacizma, dok je za 70 odsto ispitanika Josip Broz Tito ličnost koju prepoznaju kao simbol antifašizma. Istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO), koje je sprovedeno na uzorku od 280 studenata, pokazalo je da visokoškolci imaju određena znanja o pojmu „antifa-šizam”, ali da je u njihovoj percepciji ovog pokreta i dalje mnogo nepoznanica.

– Manje od četvrtinu ispitanih je znalo da se antifašizam kao pokret razvio iz-među dva svjetska rata. Zabrinjavajuće je što malo više od jedne trećine stu-denata Filozofskog fakulteta, na kome se obrazuju istoričari, nijesu znali kada se razvio ovaj pokret – kazala je Tamara Milaš iz CGO.

A.O.

Izvor:
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-11-10/#8/z