Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

UDRUŽENJA BORACA GLAVNOG GRADA I TUZI POSJETILI OBILJEŽJA NA CIJEVNI I U VUKSANLEKIĆIMA

Sjećanje na stradale u dva svjetska rata

Četrdesetak članova Udruženja boraca NOR-a i antifašista glavnog grada i Mjesnog udruženja Tuzi obišli su juče spomen-obilježja na Cijevni i u Vuksanlekićima, položili vijence i odali počast borcima stradalim u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Kuće Rakića

Vijenac na spomenobilježje na Kućama Rakića, gdje su italijanske okupacione vlasti i domaći izdajnici tokom 1942. i 1943. godine strijeljali 93 partizana i članova njihovih porodica, položili su predsjednik Gradske opštine Tuzi Abedin Adžović, potpredsjednik UBNOR-a glavnog grada Zoran Bobo Raičević i Ismail Đoković.

Abedin Adžović je istakao da je ovo prilika da se strijeljanima na ovom mjestu, ali i ostalim borcima i rodoljubima strijeljanim na teritoriji glavnog grada, oda dužno poštovanje i izrazi zahvalnost što su dali živote za slobodu koju i danas živimo i obećao da neće dozvoliti da sjećanje na njih izblijedi.

- Naša je obaveza da veličinu njihove žrtve objašnjavamo mladim generacijama i usmje- rimo ih na to da nadahnuće za sopstveni patriotizam i ljubav prema domovini traže u ova- kvim i drugim svijetlim primjerima iz vremena Narodnooslobodilačke borbe – kazao je Adžović.

Vuksanlekići

Članovi UBNOR-a glavnog grada obišli su i spomenobilježje u Vuksanlekićima, koje je posvećeno umorenim logorašima iz vremena autrijske okupacije Crne Gore 1916 –1918. godine. Vijenac na spomenik položili su Milojica Dakić, Olja Rubežić i Milan Mugoša.

Potpredsjednik Udruženja Zoran Bobo Raičević podsjetio je na ekstremno nehumane uslove u kojima je tokom dvije godine kroz ovaj zloglasni logor prošlo nekoliko hiljada, po nekim zapisima čak oko 14.000 crnogorskih patriota, komita i članova njihovih porodica od kojih je oko 1.000 strijeljano, umrlo od gladi i žeđi i zaraznih bolesti.

- I ovaj, kao i mnogi drugi spomenici iz oslobodilačkih ratova Crne Gore, svjedok je teške borbe njenog naroda za ostvarivanje punog državnog i nacionalnog identiteta – istakao je Raičević.

H. P.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-06-07/#19/z