Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

UDRUŽENJE BORACA NOR-A I ANTIFAŠISTA POLOŽILO CVIJEĆE NA SPOMENIK U SELU BRATIŠIĆI

Odata pošta svim palima za slobodu

Ova bitka ostala je zapamćena i po bezobzirnom pustošenju napadnutih sela i po izuzetno brutalnom nasilju nad neboračkim stanovništvom koje je u njoj zatečeno – kazao je Jovo Bećir

Delegacija Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor, u sastavu Jovo Bećir, Daliborka Seferović, Anka Perović i Vladimir Kašćelan, posjetila je u subotu, 25. marta, spomenik poginulim borcima i civilnim žrtvama u Bratišićima u Grblju i tom prilikom položili cvijeće i odali poštu palim za slobodu tog kraja. Prisutni su bili i članovi familije Voja Vukadinovića i Lazara Vuksanovića, koji baštine i čuvaju svijetlu prošlost tog kraja i slavnog datuma. Predsjednik UBNOR-a i antifašista Kotor Jovo Bećir tom prilikom održao je prigodan govor o borbi na Paštrovnici i grbaljskim selima Bratešići i Gorovići u oslobodilačkom ratu 1941–1945.

Bećir je podsjetio da je napad Italijana na partizansko uporište počeo noću 24. na 25. mart 1942. godine iz dva pravca. Jedan je vodio preko Mirca i Čavora, a drugi preko Bratešića i Gorovića s namjerom da se obje vojske sretnu u Poborima. Na položajima u Koložunju i Paštrovnici neprijateljskim snagama su pružili otpor 24 borca Kotorsko-primorske čete i oko 50 boraca Poborsko-Brajićke i Majinske čete. Dio Grbaljske čete je bio na položaju iznad sela Bratešića i na čelu sa komandirom Vukom Vuksanovićem uspio je da zaustavi prodor druge kolone i primora je da se povuče nazad. Prva kolona je, trpeći gubitke, uspjela da potisne partizane sa Paštrovnice ka Lovćenu, Trudovu i Stanjevićima i prodre u selo Pobore. Parizani nijesu uništeni, ali je stradalo stanovništvo i njegova imovina u Poborima, Bratešićima i Gorovićima.

Druga kolona, prilikom povlačenja prema Kotoru, napadnuta je od oko 20 boraca Zagorskog voda Grbaljske čete, na čelu sa političkim komesarom čete Boškom Strugarom. Ukupni gubici neprijatelja u ovim borbama iznosili su preko 50 mrtvih i mnogo veći broj ranjenih. Partizani su imali osam ranjenih i sedam poginulih i to; Gracija Petković, Niko Zec, Jovo Ivanović, Vido Kapisoda, Vido Knežević, Petar Mišo Zec i Mitar Ivanović. U znak odmazde za gubitke na Paštrovnici i Grblju, Italijani su izvršili krvave represalije nad stanovništvom Pobora i Grblja. U noći 25. na 26. mart 1942. godine prilikom ulaska u Pobore, Italijani su otkrili zbjeg i u njemu pobili sedam lica i to; Đakonović I. Petra, Šumar I. Vida, Šumar S. Iva, Šumar N.Raka, Šumar R.Sava i Zec M. Iva dijete od 7 godina. Gotovo sve kuće su zapalili, a cjelokupno stanovništvo iz zbjegova poveli u zatočeništvo na Mamuli. Italijanska kolona, koja je 25. marta zaustavljena u Bratešićima, pobila je pet lica iz Bratešića i Gorovića i to; Vujadinović Ivanu, Kaluđerović Joku, Mazarak Ivanu, Mazarak Marka i Mazarak Maru. Istovremeno Italijani su zapalili osam kuća u Bratešićima i dvije u Gorovićima, a petnaestak lica su poveli sa sobom i smjestili ih u logor.

– Borba koja je vođena 25. marta 1942. godine u Grblju i Poborima spada u red većih oružanih sukoba partizana s italijanskom okupatorskom vojskom na području Boke kotorske. Po snagama koje je okupator u njoj upotrijebio i vatrenoj moći koncentrisanoj na relativno malom prostoru, to je bila jedna od najžešćih bitaka. Po gubicima kojima su Italijani platili ovaj pohod to je bio jedan značajan trijumf partizanskog oružja. Ova bitka ostala je zapamćena i po bezobzirnom pustošenju napadnutih sela i po izuzetno brutalnom nasilju nad neboračkim stanovništvom koje je u njoj zatečeno – kazao je Bećir ocijenivši neospornim da je ovaj datum ostao ugrađen u slobodarskoj tradiciji Grblja.

B.M.

Izvor:

http://www.dan.co.me/? nivo=3&rubrika=Regioni&datum=2017-03-27&clanak=591945&naslov=Odata%20po %B9ta%20svimpalima%20za%20slobodu