Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ČLANOVI UDRUŽENJA BORACA I ANTIFAŠISTA ODALI POČAST CRNOGORKAMA I CRNOGORCIMA NARODNIM HEROJIMA POGINULIM NA RATNIM POPRIŠTIMA ŠIROM BIVŠE JUGOSLAVIJE

Časna misija crnogorskih antifašista

Delegacija od 55 članova SUBNOR-a Crne Gore - udruženja iz Podgorice, Bara, Cetinja i Kotora, obišla je dio ratnih poprišta i drugih istorijskih mjesta iz vremena NOB-a 1941–1945. godine na teritoriji bivše Jugoslavije, na kojima su učestvovali i ginuli Crnogorke i Crnogorci, narodni heroji i borci pripadnici jedinica NOV Jugoslavije.

Petodnevi obilazak ratnih poprišta, od 6. do 10. oktobra, organizovao je Odbor udruženja boraca glavnog grada u koordinaciji sa partnerskim savezima i udruženjima boraca i antifašista iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, sa MVP Crne Gore i ambasadama Crne Gore u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Uspomene

Delegacija je 6. oktobra položila vijenac na spomenik na Stražici, koji je podignut u znak sjećanja na slavnu Pljevaljsku bitku. Predsjednik UBNOR-a Pljevalja Goran Čavić evocirao je uspomene na herojstvo boraca Crnogorske brigade za operacije u Sandžaku, gdje su među više od 250 stradalih, život izgubila i četiri narodna heroja - Dušan Obradović, Vuk Knežević, Petar Jovićević i Lazar Radojević.

Sljedećeg dana, članove udruženja boraca je na Groblju oslobodilaca Beograda, u ime ambasade Crne Gore u Srbiji dočekao konzul Vuk Rakočević. Nakon polaganja vijenaca, potpredsjednik UBNOR-a glavnog grada Zoran Bobo Raičević podsjetio je na jednu od najtežih vojnih operacija – Beogradsku, iz oktobra 1944. godine. Među poginulim borcima iz crnogorskih brigada, na ovom groblju sahranjeni su i trojica narodnih heroja: Milisav Đurović, Blažo Popivoda i Dušan Milutinović. Tu počivaju još dva crnogorca narodna heroja, Branko Đonović i Đuro Strugar, a ova posjeta bila je dobra prilika da se prisjete i dvije izuzetne žene, narodne heroine Vukicu Mitrović i Jelenu Ćetković i narodnog heroja Ivana Milutinovića.

- Svečanom činu na groblju u Beogradu nije prisustvovao niko iz SUBNOR-a Srbije ili Gradskog odbora SUBNOR-a Beograd, iako smo ih blagovremeno informisali i izrazili želju da zajednički obavimo ovaj dio programa – ističu iz UBNOR-a glavnog grada. Na putu prema Zagrebu, posjetili su spomen-obilježja na Sremskom frontu, gdje su među žrtvama iz cijele bivše Jugoslavije, sahranjeni i dvojica narodnih heroja iz Crne Gore - Obren Janjušević i Savo Mašković. Na zagrebačkom groblju Mirogoj - na Grobnici narodnih heroja, gdje je među dvadesetak narodnih heroja iz Hrvatske sahranjen i naš narodni heroj Vojin Vojo Kovačević, delegacija se srela sa desetak rukovodilaca zagrebačke Udruge antifašističkih boraca i antifašista. Ceremonija Kod Spomenika narodnim herojima u Ljubljani, borce i antifašiste dočekali su predstavnici slovenačkog i ljubljanskog udruženja boraca, Vojske Slovenije, gradskih vlasti, kao i ambasador CG U Sloveniji Vujica Lazović i predstavnici Udruženja Crnogoraca u Sloveniji. U ime SUBNOR-a Crne Gore vijenac su položili Sveto Pejović, Milanka Raičević i Dragutin Đerković, a u ime Ambasade Crne Gore Vujica Lazović i Lola Popović.

- Ceremonija je obavljena na najsvečaniji način, uz počasnu stražu Vojske Slovenije i muziku posmrtnog marša, koju je izvodio mali sastav Vojnog orkestra. Nakon kraćeg obilaska Spomenika revoluciji i spomenika Edvardu Kardelju, na svečanom ručku ugostio nas je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković – ističu iz UBNOR-a glavnog grada, dodajući da je delegacija boraca posjetila i Ambasadu Crne Gore u Sloveniji. Dan kasnije, 10. oktobra, položil su vijenac na Vječnu vatru u Sarajevu, dok se na platou u centru grada delegacija srela sa tridesetak rukovodilaca SABNOR BIH, članova SDP BIH i predstavnicima naše ambasade. Na putu prema Tjentištu i Sutjesci, predsjednik UBNOR-a glavnog grada Boro Banović evocirao je uspomene na heroje i neke od velikih bitaka koje su vođene u ovom dijelu Bosne, a vijenac je položen i na spomen-obilježje u Trnovu.

- Ovo je bila časna misija sjećanja i odavanja počasti Crnogorkama i Crnogorcima narodnim herojima i borcima poginulim na ratnim poprištima i drugim mjestima tokom NOB-a 1941-1945. godine i afirmisanja crnogorskog antifašizma i vrijednosti NOB-a i Revolucije, s uvjerenjem da će ovaj čin naići na razumijevanje i podršku javnosti naše države, ali i dijela javnosti država koje je obišla, i da će značiti makar skromni doprinos snaženju odnosa prijateljstva i solidarnosti među građanima i državama na prostoru bivše Jugoslavije – poručuju iz Udruženja boraca i antifašista glavnog grada.

Susret sa Stipom Mesićem

Iz UBNOR-a glavnog grada naglašavaju da se dio delegacije, tokom boravka u Zagrebu, u Ambasadi Crne Gore u Hrvatskoj susreo sa bivšim predsjednikom Hrvatske Stipom Mesićem.

- U krajnje srdačnom razgovoru Stipe Mesić, koji je najistaknutiji antifašista ove države i počasni građanin Podgorice, iznio je iznio niz interesantnih zapažanja o međunarodnim prilikama, stanju u regionu i, posebno, o zabrinjavajućim kretanjima u njegovoj državi, posebno se osvrćući na agresivne pokušaje reafirmacije ustaštva. Bivši predsjednik Hrvatske je s uvažavanjem i simpatijama govorio o Crnoj Gori – navode iz UBNOR-a glavnog grada.

I.M.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-10-16/#20/z