Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

NA CETINJU OBILJEŽENA GODIŠNJICA BELVEDERSKIH DEMONSTRACIJA

Simbol otpora tiraniji, sinonim patriotizma

One koji su 1936. godine došli ovdje da protestuju vodio je isti duh koji je vodio njihove pretke na Carev laz, na Grahovo, na Vučji do, a njih i njihove potomke u Drugi svjetski rat - kazao je predsjednik UBNOR-a i antifašista Stevan Radunović

CETINJE - Polaganjem vijenaca na spomen-ploču, obilježena je 81. godišnjica Belvederskih događaja. Vijence su položili predstavnici Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Cetinja i prijestonice.

Sa skupa je poručeno kako se ne smije dopustiti da se herojski događaji poput tog zaboravljaju, niti da se iskrivljuje karakter cjelokupne borbe crnogorskog naroda za slobodu.

Podsticaj

Gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović kazao je da je taj datum prilika ,,da se podsjetimo hrabrosti i rodoljublja, kao temeljnih vrijednosti crnogorske težnje za slobodom“. - Belvederske demonstracije bile su događaj koji je potekao iz srca, iz ljubavi prema svojoj državi. U biću Crne Gore, Belveder traje. Kao simbol otpora tiraniji, sinonim slobode i patriotizma. Na Belvederu je sve počelo. Glas slobode koji se prije 81 godinu začuo sa ovog mjesta – više nije mogao utihnuti. Belveder je bio podsticaj za crnogorski narod da, u godinama koje su uslijedile, nastavi da se bori za svoje ideale. Tako je bilo i u Drugom svjetskom ratu. Tako je i danas – rekao je Bogdanović.

On je istakao da se svi kojima je na srcu slobodna Crna Gora moraju sa ponosom prisjećati djela učesnika Belvederskih demonstracija.

- Moraju se podsjećati djela heroja antifašizma. Moraju se sa osjećajem uzvišenosti podsjećati slavne Narodnooslobodilačke borbe. Svi oni omogućili su da Crna Gora danas bude slobodna. Njihova djela omogućila su da Crna Gora, 21. maja 2006. godine, ponovo pred svijet iznese barjak slobode – naglasio je Bogdanović.

On je kazao kako je vrijeme potvrdilo da su heroji Belvedera ,,bili na pravoj strani, tamo gdje je živjela patriotska misao o vaskrsnuću Crne Gore“.

Rodoljublje

Predsjedik UBNOR-a i antifašista Cetinja Stevan Radunović kazao je da se polaganjem vijenaca na Belvederu iskazuje poštovanje prema događaju, njegovim akterima i posebno pijetet prema žrtvama tog događaja.

- Ovdje je 26. oktobra kao izraz nezadovoljstva nacionalnim i socijalnim statusom narod organizovao protest koji je završen tragično jer je naoružana žandarmerija krenula na goloruki narod – rekao je Radunović. On je podsjetio da su Belvederske demonstracije, u kojima je učestvovalo više hiljada građana, ugušene u krvi.

- Poginulo je šest učesnika, dok je 20 demonstranata povrijeđeno, a sve sa ciljem da se narod smiri. Međutim, nezadovoljni narod uradio je suprotno, kao što je to uvijek bilo u Crnoj Gori, jer u Crnoj Gori se slobodarski duh i rodoljublje nikakvom torturom ne mogu smiriti – poručio je Radunović. Pema njegovim riječima, belvederske demonstracije su najveći protest na prostoru ondašnje Jugoslavije.

- To je bio jedan u nizu događaja koji crnogorsku istoriju čine slavnom i nama daje za pravo da na nju budemo ponosni. One koji su tada došli ovdje da protestuju vodio je isti onaj duh koji je vodio njihove pretke na Carev laz, na Grahovo, na Vučji do, a njih i njihove potomke u Drugi svjetski rat - kazao je Radunović. Taj slobodarski duh je, prema riječima Radunovića, pet godina kasnije pokrenuo crnogorski narod da ustane protiv tada se činilo nepobjedive sile okupatora.

J. Đ.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-06-27/#12/z