Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

DRUGI PIŠU: U BAČKOM JARKU OTKRIVENO SPOMEN-OBILJEŽJE NJEMCIMA

U Bačkom Jarku danas je otkriveno spomen obeležje Nemcima koji su u tom mestu stradali na kraju Drugog svetskog rata, a tom događaju prisustvovali su, između ostalih, premijer Srbije Aleksandar Vučić i izaslanik Vlade Nemačke Hermut Košik. U Bačkom Jarku je u decembru 1944. godine otvoren logor za nemačke civile iz tog kraja i do aprila 1946. godine u njemu je umrlo oko 7.000 ljudi. Okrivanjem ovog spomen obeležja mi pravimo civilizacijsku razliku u odnosu na naše nekadašnje ponašanje, ali i u odnosu na neke druge narode, rekao je Vučić.

Na ovaj način, dodao je, pokazujemo da umemo da izkažemo poštovanje prema tuđim žrtvama, jer ćemo samo tako imati pravo da tražimo da se poštuju naše žrtve. Moramo da vodimo odgovornu nacionalnu politiku, a to je uvažavanje svih drugih i njihovih žrtava, jer je budućnost važnija od prošlosti, kazao je Vučić. On je izjavio da će u Novom Sadu biti otvoren centar za istraživanje jedne od najmoćnijih nemačkih kompanija, u kojem će posao dobiti 500 inženjera. Srbija ići napred zahvaljujući odnosima i saradnji sa Nemačkom. Ponosan sam na činjenicu da danas Nemačku gledamo kao prijateljsku i partnersku zemlju, ali nikada ne zaboravljajući i poštujući ono što se dogodilo u prošlosti, kazao je Vučić.

Pored Vučića i Košika, otkrivanju spomen obeležja u Bačkom Jarku prisustvovali su i ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, ministar za rad Aleksandar Vulin, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović i crkveni velikodostojnici.

Izvor: FoNet

Prenosi: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-05-08/#23/z