Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

U RASTOVCU KOD NIKŠIĆA OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA PETORICI BORACA NOR-A

Dug slobodarima poslije 73 godine

NIKŠIĆ – U selu Rastovac kod Nikšića otkrivena je, juče, spomen-ploča petorici boraca čete pri komandi mjesta u Gornjem Polju, koji su 1943. poginuli prilikom demontiranja neeksplodirane avionske bombe. Tim činom je poslije 73 godine odata počast mladim rodoljubima, inženjeru Đoku Đ. Jokoviću, Radovanu V. Miliću, Dušanu D. Miliću, Milošu D. Raduloviću i Mihailu R. Todoroviću.

Njihova slava, kako reče Vojo Nikolić, nije prošlost, jer ovo spomen-obilježje ima karakter trajnog života i izraz je trajne zahvalnosti mještana Gornjeg Polja herojima palim za slobodu i obaveze da na dostojan način njihova imena sačuvaju od zaborava.

Napominjući da su članovi UBNOR-a i antifašista Gornjeg Polja za spomenik sakupili sredstva, a porodica Jaredić ustupila zemljište, Radomir Đukanović podsjetio je da su mladi rodoljubi u improvizovanoj radionici pokušali da iz neeksplodirane avionske bombe izvade eksploziv za izradu raznih eksplozivnih naprava za potrebe partizanskih jedinica.

- Pored njih, iz trebješke opštine, kojoj je pripadalo i Gornje Polje u Drugom svjetskom ratu poginulo je 166 boraca, a 106 osoba su bile žrtve fašističkog terora – kazao je Đukanović. Predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića Slobodan Mirjačić podsjetio je kako su nakon teškog poraza na Javorku 1. maja 1943. italijanski fašisti i četnici bezuspješno pokušali da zlodjelima, bombardovanjima i represalijama oslabe borbeni entuzijazam partizana. Ukazujući da se crnogorski narod vjekovima borio protiv raznih osvajača, da bi sačuvao slobodu i jedinu domovinu, koja je nekoliko puta morala da dokazuje i obnavlja svoju državnost, Mirjačić je kazao kako je siguran da to više neće morati da rade, iako fašisoidne ideje i pomućeni umovi zagovaraju nestanak Crne Gore.

- Ne misle dobro svojoj domovini, iako dobro zoblju na državnim jaslama. Plašeći se da će njihove iluzije biti uzaludne, bojkotuju skupštinu, organizuju mitinge i ruše oko sebe, hoće da na silu zauzimaju državne ustanove, organizuju antinatovske manifestacije, prizivaju u pomoć razne vidove pomoći od Srbije do Rusije i slično. To je jedinstven primjer u svijetu da panjka i omalovažava svoju državu i želi joj nestanak. To nikom neće proći, kao što ni do sada nije. Crna Gora je iz svih bura izlazila kao pobjednik, stalno jača i razvijenija, demokratskija, naprednija – rekao je Mirjačić.

G. K.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-05-11/#15/z