Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

U GORNJEM POLJU KOD NIKŠIĆA SAHRANJEN ANDRIJA NIKOLIĆ

Ponos grada pod Trebjesom i države

NIKŠIĆ – Počasnom paljbom, u prisustvu rodbine, brojnih prijatelja i ličnosti iz javnog i političkog života, juče je na groblju u Gornjem Polju kod Nikšića, ispraćen nosilac Partizanske spomenice 1941, brigadni general Vojske Crne Gore i predsjednik SUBNOR- a i antifašista Andija Nikolić.

U ime Nikšićana od Nikolića se oprostio predsjednik opštine Veselin Grbović, podsjećajući da je Andrija bio izdanak porodice istinskih crnogorskih rodoljuba, da je to potvrdio kroz narodnooslobodilačku borbu, a kasnije, u mirnodopskim uslovima, njegovao antifašističku ideju i do kraja života ostao odan Crnoj Gori i njenom prosperitetu.

- Komunističkom pokretu Andrija Nikolić se priključio prije Drugog svjetskog rata, a bio je učesnik najvažnijih bitaka s
okupatorima, ranjenik sa Sutjeske i Neretve, u miru prvi ministar vojni u Crnoj Gori – podsjetio je Grbović.

Nikolić je, istakao je on, i 2006. godine, kao čelnik Udruženja SUBNOR-a i antifašista stao u prve redove s onima koji su željeli obnovu državne nezavi- snosti.

- Nikšić je ponosan na djelo Andrije Nikolića i čuvaće najljepše uspomene na njega - rekao je, između ostalog, Grbović.

U ime porodice od Nikolića, koji je bio dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih ordena i priznanja, a umro je u 101. godini života, oprostio se unuk Ivan Vrbica.

Sahrani ratnog veterna prisustvovali su i premijer Milo Đukanović, potpredsjednici Vlade Duško Marković i Azra Jasavić, ministar pravde Zoran Pažin, kao i brojni poslanici i funkcioneri.

Ra.P.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-08-26/#7/z25. avgust 2016.