Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SUTJESKA, IDEOLOŠKI SVJETIONIK SVIM GENERACIJAMA

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore već decenijama stoji na braniku svojih ideala, pravog sistema vrijednosti, uspostavljenog okončanjem fašističke tiranije i spomenika herojima jedne epohe.

Da su uspješni u svojim težnjama da ideju antifašizma šire među mladim generacijama najbolje dokazuje jučerašnje polaganje vijenca u Dolima, gdje su mladi iskazali poštovanje prema nevinim žrtvama, svjedocima nekih krvavijih vremena, stradilim tokom Pete ofanzive.

FOTO: NIKOLA ĆUPIĆ

 

Rame uz rame sa starijim antifašistima, koji su njihov najveći oslonac, odlučni su u svojoj borbi da se ovako nešto nikada ne ponovi, te da fašizam nikada ne bude dio našeg društva.

Sve prisutne pozdravio je Dragan Mitov Đurović, napomenuvši da stradanja civila i nevine žrtve ne smiju biti zaboravljene, jer su njihova stradanja najbolji dokaz zašto moramo njegovati ideju antifašizma.

Na insistiranje mladih da što više saznaju o ovom krvavom događaju, koji najbolje reflektuje maliciozne ideale fašističkih grupacija, član predsjedništva SUBNOR-a, profesor Slobodan Simović, započeo je izlaganje zasnovano na istorijskim činjenicama.

Svoje putovanje stazama slobode, aktivisti SUBNOR-a su nastavili prema Tjentištu.

Uz aktiviste, svečanosti na Tjentištu prisustvovali su predstavnici SUBNOR-a iz nekoliko crnogorskih opština: Generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Dragan Mitov Đurović, predsjednik UBNOR-a Podgorice, Borivoje Banović, predstavnica UBNOR-a Kotora, Daliborka Seferović, predsjednik UBNOR-a Cetinja, Stevan Radunović, predsjednik UBNOR-a Žabljaka, Gajo Vojinović, predsjednik UBNOR-a Bara, Đuro Marković, predjsednik UBNOR-a Šavnika, Vuk Karadžić.

Takođe, svečanosti su prisustvovali i nagrađeni učenici iz kviza iz istorije ''Crna Gora - NOB'' i učenici čiji su radovi nagrađeni na literarnom konkursu ''Pred spomenikom slobode'', koje je organizovao SUBNOR, sa svojim mentorima.

Na mjestu koje predstavlja svjetionik svih slobodarskih poduhvata i ideje antifašizma, aktivisti SUBNOR-a su položili vijenac borcima za slobodu i sve generacije antifašista pokazale svoju zahvalnost herojima koji su položili svoje živote za njhovu budućnost.

Na Tjentištu je predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića Slobodan Bato Mirjačić govorio svim prisutnim antifašistima iz bivše Jugoslavije, uz atmosferu bratstva i jedinstva koje je obasjavalo svaki pedalj kojima su jurišali heroji u borbi za slobodu.

 

Svoje putovanje za lučom slobode, završili su na grobu Save Kovačevića, gdje su položili vijenac.

O herojskim podvizima komandanta Treće divizije, nastradalog u pokušajima proboja, tokom bitke na Sutjesci, govorio je profesor Simović.

On je istakao da Sava Kovačević nikada ne smije biti zaboravljen, te da je jedan od najvećih komandanata Jugoslavije, koje je sa svojim borcima itekako doprinio slomu naci-fašističkih trupa.

Slušajući o prošlosti, budućnost naše zemlje, naša omladina, uputila je riječi zahvalnosti predstavnicima SUBNOR-a i antifašista Crne Gore za odlično druženje, sve naučeno tokom putovanja, te zbog toga što ih izvode na pravi put, vođeni Savinim povikom na juriš u svjetliju budućnost.