Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

NA STRAŽICI OBILJEŽENO 75 GODINA PLJEVALJSKE BITKE

Žrtve koje ne smijemo zaboraviti

Samardžić: Vojska Crne Gore nastavlja da baštini antifašističku borbu i potvrdu pripadnosti najvišim civilizacijskim vrijednostima i tekovinama. Đačić: Prezirući smrt, crnogorska mladost je jurišala da oslobodi Pljevlja dokazujući riješenost da sopstvenim životima plati najvišu cijenu, cijenu slobode

PLJEVLJA – Kada govorimo o sadašnjoj Crnoj Gori i njenim stremljenjima, ne možemo a da se ne zagledamo u milenijum njenog trajanja i prisjetimo crnogorskih besmrtnika koji su svoje živote u vjekovnoj odbrani slobode utkali u temelje njenog postojanja.

Svojom neprekidnom borbom Crna Gora je postala svjetionik slobode zadivljujući svijet malenom snagom, a velikim pregnućem. Zato iskra njene vječnosti posebno blista 1941. godine u Trinaestojulskom ustanku i Pljevaljskoj bici, kada je po ko zna koji put nadvisila sebe obasjavajući evropsko nebo lučom otpora i slobode – kazao je načelnik Generalštaba vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić.

Sklad

On je ispred spomenika palim borcima i žrtvama fašizma na Stražici, gdje je održana centralna proslava 75 godina od Pljevaljske bitke, poručio da se na takvim temeljima stvarala Crna Gora kao evropski primjer multietničkog i multinacionalnog sklada.

- Pažljivo sublimirajući slavnu prošlost crnogorskog oružja koje je prenosilo vojničku slavu u svim ratnim epopejama, poštujući žrtve i slaveći heroje, Vojska Crne Gore nastavlja da baštini antifašističku borbu i potvrdu pripadnosti najvišim civilizacijskim vrijednostima i tekovinama – kazao je Samardžić. On je istakao da se surove lekcije iz stalnih borbi za očuvanje nezavisnosti ne smiju zaboraviti.

- Ali nas istovremeno opominju da ne dozvolimo da se ponove. Da napokon poslije 1.000 godina kroz završetak procesa evroatlantskih integracija omogućimo da prva generacija crnogorske mladosti sazrije i svoj životni vijek proživi bez ratnih trauma – poručio je Samardžić.

Prvodecembarska bitka za Pljevlja po mnogim istoričarima je najveća bitka protiv fašiz ma tokom 1941. godine. Predsjednik opštine Mirko Đačić kazao je da je u njoj poginulo 236 boraca, 250 je ranjeno, a u danima borbe i nakon bitke okupator je strijeljao 159 građana Pljevalja.

- Ovdje smo da ih se sjetimo i da im svima odamo počast i poručimo kako njihovu žrtvu, rane i stradanja nikada nećemo zaboraviti. Na današnji dan prije 75 godina junaci koje slavimo ovdje su pokazali da se ne boje neuporedivo brojnijih, bolje utvrđenih italijanskih jedinica. Prezirući smrt, crnogorska mladost je jurišala da oslobodi Pljevlja dokazujući riješenost da onim što je najsvetije, sopstvenim životima, plati najvišu cijenu, cijenu slobode – kazao je Đačić.

Vijenci

Predstavnici Vojske Crne Gore položili su vijenac na spomenobilježje u ime predsjednika države. Vijence su položili i predstavnici opštine Pljevlja, udruženja boraca iz Pljevalja, Mojkovca, Budve, Tivta, kao i opštinskih odbora DPS, SD i SDP Pljevlja i građani. Organizatori svečanosti bili su SUBNOR i antifašisti Crne Gore i lokalna samouprava Pljevalja, u saradnji sa državnim organima. U umjetničkom programu su učestvovali dramski umjetnici, solisti i predstavnici Vojske Crne Gore.

Sekulić: Terorističkim aktom pokušali da nam u krvi ponište državu

Prof. dr Ljubomir Sekulić, v.d. predjednika SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, kazao je da je Pljevaljska bitka, zajedno sa Trinaestojulskim ustankom, jedna od dvije najveće bitke protiv fašističkih sila u porobljenoj Evropi.

- I danas smo došli na ovo svetilište da se poklonimo sjenima boraca palih u veličanstvenoj Pljevaljskoj bici i odamo im najveće poštovanje. Malo je crnogorskih patriota koji nisu stali pred ovaj hram slobode da se poklone učesnicima bitke i iskažu im zahvalnost što su žrtvovali sebe, da bi drugi živjeli u slobodi – kazao je Sekulić. On je upozorio da virus fašizma živi i danas, često neprepoznatljiv i potcijenjen, dok ne stvori teške posljedice.

- I ovih dana, u Crnoj Gori, sreli smo se sa najdrskijom pojavom neofašizma u obliku terorizma koje je zaprijetilo da poništi sve demokratske vrijednosti u narodnooslobodilačkoj borbi i socijalističkoj revoluciji i da nam u krvi poništi državu, najveću tekovinu narodnooslobodilačke borbe – kazao je Sekulić.

On je apelovao na političke stranke da učine otklon od partija i pojedinaca koji, kako je kazao, ,,pod plaštom demokratske borbe protiv režima djeluju kao klasična peta kolona služeći tuđim interesima“.

A. SADOVIĆ

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-12-02/#11/z