Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

AKCENTI SA RASPRAVE NA FCJK-U O FAŠIZMU I ANTIFAŠIZMU

Staro zlo ćud ne mijenja

KOLAŠIN - Delegacije Udruženja boraca i antifašista juče su položile cvijeće na spomenik na Crkvinama, na mjestu gdje su poginuli narodni heroji Budo Tomović i Bajo Sekulić.

CETINJE - Oni koji se u Crnoj Gori bave fašizmom obožavaju kosti, obožavaju da izvade nekoga iz groba, da ga nose po gradu, pa da ga vrate u grob. Obožavaju da ga izvade iz groba, da ga obrade, pa da ga sahrane na drugome mjestu. Valjda to znači da mi sad treba da idemo u prošlost, da kopamo po grobovima, da vadimo kosti, da ih nosim - kazao je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica, tokom akademske rasprave „Fašizam i antifašizam“, na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Uticaj okupacije

U dvočasovnoj raspravi učesnici su se, između ostaloga, osvrnuli na značenje pojmova fašizam i antifašizam, na njihovu istoriju, ali i na savremenu recepciju.

-Fašizam, kao novi pokret nakon Prvoga svjetskog rata, nastoji da formira novog čovjeka, novo društvo i želi radikalan otklon od onoga što je prije toga bilo. On predstavlja novu ideju, jedno novo viđenje koje bi trebalo da društvo organizuje na novim osnovama i novim principima. U vrijeme nastanka, on nije izgledao tako brutalan kao što će kasnije postati - rekao je direktor Direktorata za odnose s vjerskim zajednicama, istoričar dr Dragutin Papović.

Partizani i četnici

Istoričar i profesor na FCJK-a Boban Batrićević iznio je i neke detalje o fašizmu u Crnoj Gori.

- Fašizam u Crnu Goru stiže dolaskom Italijana na vlast. Nakon što su uspostavili vlast i propagandni aparat, kreću s promovisanjem svoje ideologije - kazao je Batrićević. Potpredśednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, književnik Zuvdija Hodžić, govorio je o načinu na koji crnogorski antifašisti, kao nasljednici vrijednosti NOB-a, edukuju mlade ljude i utiču na crnogorsku društvenu stvarnost.

- Ono što se desilo u ratu to se i danas reflektuje. Ośećaju se podjele na partizane i četnike, uz neke nove forme i dodatke, tako da osim te podjele danas imamo i podjele po drugim osnovama - vjerskim, nacionalnim. U tome smislu javljaju se neki novi oblici fašističkih djelovanja, fašističke svijesti. Obišao sam sve boračke organizacije iz bivše Jugoslavije i situacija je tamo katastrofalna. Crna Gora je daleko najbolja na Balkanu, ali to ne znači da je sve dobro - zaključio je Hodžić.

M. LEKIĆ

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-03-19/#21/z