Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

PRIJE 74 GODINE POGINULI NARODNI HEROJI BUDO TOMOVIĆ I BAJO SEKULIĆ

Slobodari „trajni u vremenu“

KOLAŠIN - Delegacije Udruženja boraca i antifašista juče su položile cvijeće na spomenik na Crkvinama, na mjestu gdje su poginuli narodni heroji Budo Tomović i Bajo Sekulić.

Takođe je položeno cvijeće i na spomenik strijeljanim rodoljubima Stevanu Muru Tošiću i Svetozaru Baju Daniloviću.

Gojko Vlahović, predsjednik Udruženja boraca i antifašista Kolašina, je podsjetio na 20. mart 1942. godine kada su, opkoljeni višestruko brojnim četničkim snagama, poginuli dio boraca i komandnog kadra Komskog i Lovćenskog odreda. Domaći izdajnici i saradnici njemačkog okupatora, koje je predvodio Pavle Đurišić, iz tri pravca su opkolili partizanske snage koje su se iz Kolašina povukle na širem području Crkvina i Ravni. Dio partizanskih jedinica je uspio da izbjegne opkoljavanje maršom ka Sinjavini. Ostatak je stradao u žestokim borbama na Crkvinama gdje su poginuli i narodni heroji Budo Tomović i Bajo Sekulić - kazao je Vlahović. On je istakao da se sadašnje generacije moraju sjećati slobodara koji traju i u današnjem vremenu jer su se borili za ideale i civilizacijske vrijednosti koje pripadaju i koje trebaju čovjeku.

Danas se Budo i Bajo svakodnevno pomenu kroz imena inistitucija koje se zovu po njima. Naša obaveza je da mladim ljudima objasnimo ko su ti ljudi u čijoj ulici „stanuju“ ili u čijoj „sali“ gledaju pozorišne predstave - istakao je Vlahović. Udruženje boraca i antifašista koje vodi računa o spomenicima i spomen-pločama iz perioda NOR-a, juče je položilo cvijeće na spomenik strijeljanim rodoljubima Stevanu Muru Tošiću i Svetozaru Baju Daniloviću, koji se takođe nalazi na Crkvinama.

Tekst i foto: Dr. DRAŠKOVIĆ

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-03-21/#8/z