Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

UBNOR I ANTIFAŠISTI NIKŠIĆA ODRŽALI ISTORIJSKI ČAS KOD SPOMENIKA NA TRUBJELI

Sloboda se mora čuvati

NIKŠIĆ - Rukovodstvo UBNOR-a i antifašista Nikšića juče je kod spomenika palim borcima na Trubjeli održalo istorijski čas, posvećen slobodarima sa tog područja. Upomene na njih evocirali su Slobodan Mirjačić i Blažo Nikolić.

Ovom događaju prisustvovali su izviđači samostalne čete „Orlovi“, izviđači odred „Straševina“ iz Osnovne škole „Jagoš Kontić“i članovi porodica boraca poginulih u toku Drugog svjetskog rata.

Član Opštinskog odbora UBNOR-a, koji je bio i član odbora za izgradnju ovog spomenobilježja, Blažo Nikolić, govorio je o doprinosu stanovnika ovog kraja oslobodilačkim ratovima, podsjećajući da ih okuplja trajno patriotsko i antifašističko opredjeljenje.

- Dužni smo da s dubokim pijetetom odamo počast svim borcima Rudinsko-trepačke opštine, koji su pali u balkanskim i Prvom i Drugom svjetskom ratu. Istovremeno, treba da se sjetimo i pregalaca koji su znanjem i radom doprinijeli da se podigne ovaj spomenik, uz trajno sjećanje i zahvalnost naroda ovog kraja. Sa ovog područja 124 borca dala su život u Pljevljima, na Neretvi, Sutjesci, u Beogradu, na Sremskom frontu i drugim bojištima, njihova imena i 38 žrtava fašističkog terora opominju i danas da se sloboda mora čuvati - kazao je Mirjačić.

Predsjednik nikšićkog UBNOR- a Slobodan Mirjačić kazao je da je ovaj spomenik podignut 1982.godine, ali da je morao biti rekonstruisan prije četiri godine. -Izviđači samostalne čete „Orlovi“ danima su sanirali spomenik i vratili mu nekadašnji sjaj. Nadam se da će ovakvih i sličnih primjera biti još - kazao je Mirjačić. Porodici počivšeg Mirka Božovića uručena je jubilarna medalja SUBNOR-a Crne Gore za izuzetan doprinos toj boračkoj organizaciji. Medalju je njegovoj kćerki Veri uručio potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore Ljubomir Sekulić. Mirjačić je kazao kako je značajan doprinos radu Opštinske organizacije UBNOR-a i antifašista dao novinar i publicista Branko Koprivica, kome je juče, u znak zahvalnosti, Dragan Mitov Đurović uručio povelju.

Ra.P.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-04-14/#10/z