Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SUBNOR CRNE GORE OBILJEŽIO 220 GODINA OD BITKE NA KRUSIMA

Sjećanje na slavnu bitku

Udruženje boraca NOR-a i antifašista glavnog grada, članovi Udruženja boraca iz Danilovgrada i mještani Krusa juče su, povodom 220 godina od bitke na Krusima, a u organizaciji SUBNOR-a Crne Gore, položili vijence na spomen-obilježje na Krusima.

Član predsjedništva SUB- NOR-a Crne Gore Slobodan Simović istakao je da je riječ o jubilarnom obilježavanju jednog od najznačajnijih događaja u bogatoj crnogorskoj istoriji. Bitke na Martinićima i Krusima, dodao je Simović, prilika su da se kritički ukaže na našu prošlost i pouke koje se iz nje mogu izvući.

- Zajedništvo, ljubav prema otadžbini, etičnost, junačka pregnuća, vjera u budućnost ključne su pouke, snažno sadržane u našoj prošlosti – rekao je Simović.

On je naveo da su, nakon ove dvije, kao i bitaka na Grahovcu (1858. godine) i Vučjem dolu (1876), i velikih pobjeda, evropske sile bile prinuđene da na Berlinskom kongresu priznaju nezavisnost Crne Gore i prime nas u porodicu evropskih država i naroda.

- Značaj ovih bitaka je u tome što su udareni temelji jedinstvenoj vojnoj organizaciji u Crnoj Gori, što je bilo od ogromnog značaja za pobjedu u bitkama na Grahovcu i Vučjem dolu. Bitke na Krusima i Martinićima i sve crnogorske bitke snažno su utemeljene u svijesti našeg naroda i osnove savremene, građanske i evropske Crne Gore – naglasio je Simović.

U ime mještana Krusa, Čedo Racković je poručio da će se oni uvijek boriti za čuvanje od zaborava junaka stradalih na Krusima.

Povodom obilježavanja 220 godina od ove velike bitke, glumac Slobodan Marunović kazivao je besjedu svetog Petra Cetinjskog.

I. M.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-10-04/#18/z