Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SD I NVO OSUDILI SKRNAVLJENJE SPOMENIKA U NIKŠIC

PODGORICA - Socijaldemokrate Nikšica najoštrije su osudile skrnavljenje Spomenika palim borcima pod Trebjesom u tom gradu.

- Spomenik palim borcima pod Trebjesom jedan je od najvjernijih svjedoka antifašisticke tradicije Crne Gore kao i spomenik Ljubu Cupicu, jednom od najvecih i najpoznatijih crnogorskih junaka. Antifašisticka tradicija naše zemlje nešto je na šta smo neizmjerno ponosni, a zahvalnost koju iskazujemo prema našim precima nikada nece biti dovoljna za sve ono što su za nas ucinili i što su nam ostavili - saopšteno je iz Opštinskog odbora SD Nikšic. U ovoj partiji porucuju da ce se u velikom broju odazvati današnjem skupu, cime ce, kako navode, jasno poslati poruku da su protiv vandalizma i skrnavljenja istorijskih spomenika. Skrnavljenje spomenika osudile su i nevladine organizacije „Hiperion“ i LGBT forum „Progres“. Oni zahtijevaju od Vlade da za svaki državni zvanicni spomenik osiguraju njegovu punu zaštitu, ali i osnaže njegovu funkciju zbog koje je graen, i još uvijek postoji, u javnom prostoru.

- Ovakav i slican odnos prema spomenickom nasljeu i vrijednostima revolucije potvr- uje postojanje dezorjentacije i krize ljevice u Crnoj Gori o cemu intenzivno govorimo od pocetka rada LGBT pokreta. To je posebno došlo do izražaja prilikom tri pokušaja organizovanja antifašisticke Povorke ponosa u Nikšicu - kaže se u saopštenju.

R.P.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-04-04/#6/z