Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN PROTIV FAŠIZMA, KSENOFOBIJE I ANTISEMITIZMA

Prošlost se mora spoznati radi sigurne budućnosti

PODGORICA – Nakon iskustva sa genocidima tokom minulog vremena i iskustva sa holokaustom iz Drugog svjetskog rata, jesmo li i koliko smo iskoračili od latinske izreke „homo homini lupus est“ (čovjek je čovjeku vuk) – zapitao se juče na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, kseno- fobije i antisemitizma, aka- demik Đorđe Borozan.

On je na tribini organizovanoj ovim povodom u KIC-u „Budo Tomović“ podsjetio da je Drugi svjetski rat najveći i po posljedicama najpogubniji sukob u istoriji čovječanstva – procjenjuje se da je u ratu nastradalo više od 50 miliona ljudi, a bilo je oko 35.000 ranjenih.

- Tokom Drugog svjetskog rata, a osobito u njemu ispoljile su se surove, nehumane masovne posljedice fašističkog, rasističkog i čovjekomrzačkog fanatizma – rekao je Borozan, član Glavnog odbora SUB- NOR-a i antifašista Crne Gore. Upozorio je da „savremenost nosi grijeh, teški grijeh, ako ne spozna prošlost ma kakva da je bila“.

- Ako se spoznanje sopstveno ne uveže u iskustvenost, njegoševski rečeno, ,,što je čovjek, a mora bit čovjek“ – kazao je Borozan.

Generalni sekretar SUBNOR-a Dragan Mitov Đurović rekao je da svaki narod i svaka zemlja imaju razloga da se nečim zore, a ,,crnogorski zor je Trinaestojulski ustanak koji je probudio borbu protiv fašizma na evropskim prostorima“.

Tribinu je tradicionalno organizovao Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore zajedno sa Ministarstvom prosvjete, a u većini srednjih škola juče je održan čas na ovu temu.

Tribini su prisustvovali i pojedini profesori i učenici Gimnazije ,,Slobodan Škerović“

N. Đ.

Izvor: Pojeda
http-//www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-11-10/#9/z