Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

NJEMAČKO GROBLJE NIJE VELIČANJE FAŠIZMA

PODGORICA - Savez udruženja boraca NOR-a i Antifašista Crne Gore saopštio je da je greškom potpisana njihova organizacija u reagovanju povodom otvaranja groblja njemačkim vojnicima u Golubovcima, a što je reagovanje Saveza organizacija NOR-a (doskora) sa dodatkom Pokret za Jugoslaviju.

- Naša organizacija, sa oko 30.000 članova, zalagala se da se groblje, kako je bilo prvobitno planirano, ne podiže u krugu Kasarne „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, već na nekom drugom mjestu. To je prihvaćeno, tako da podignuto groblje nije spomenik, niti veličanje ideje poraženih fašističkih snaga, već grobno mjesto koje je civilizacijska obaveza, opomenik koji podsjeća da se takvo zlo nikada više i nikome ne ponovi – naveli su oni u saopštenju.

Naglašavaju da „niko ne zna cijenu mira kao ratni veterani i antifašisti Crne Gore, koji se, kao i saborci iz 45 zemalja svijeta, zalažu za pomirenje kao uslov mirnije budućnosti“.

- Demokratija je pravo na grobno mjesto. Antifašizam nije borba protiv grobova već protiv svih pojava fašizma, među kojima terorizam, koji je zakucao i na naša vrata, ima posebno mjesto. Naš stav je jasan - prošlost i sve žrtve poštujemo i to nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti, ali toleranciji, miru i budućnosti smo u potpunosti posvećeni, kao i država Crna Gora – zaključuju oni u saopštenju.

R. D.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-11-22/#6/z