Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

NA VIJEST O SMRTI ANDRIJE NIKOLIĆA

Život ispunjen čašću

PODGORICA - Nije kamenitom Crnom Gorom prošao dosad nijedan rat, a da pod njen ustanički i oslobodilački barjak nijesu kao jedan stupili Nikolići iz Miločana kod Nikšića (porijeklom sa Čeva). Đed uz unuka, otac uz sina, brat uz brata, majka uz šćer...

Ratnik

Jedan od Nikolića iz tog prvog stroja bio je Andrija Ilijin Nikolić, ratni veteran, od 2011. godine brigadni general crnogorske vojske, dugogodišnji predsjednik SUBNOR-a Crne Gore. Uručujući mu ukaz o vanrednom unapređenju u čin generala, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je na svečanosti na Cetinju između ostalog poručio – veliki je doprinos boraca i antifašista, ne samo njegovanju tradicije revolucije koja je donijela slobodu jugoslovenskim i crnogorskom narodu, već i poslijeratnoj izgradnji, odno sno povratku državnosti Crne Gore, koja antifašizam baštini kao jednu od najvrednijih te kovina svoje novije prošlosti, ali i zalogu za budućnost i za- služeno mjesto među evrop- skim i narodima svijeta. Inače, Andrija Ilijin Nikolić je rođen 30. novembra 1915. godine u Miločanima – Vir, opština Nikšić. Rođen je u vrijeme vladavine kralja Nikole, rastao u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, stasavao u Titovoj Jugoslaviji, živio u onoj drugoj Jugoslaviji, zatim u državnoj zajednici i na kraju deceniju u nezavisnoj Crnoj Gori. Iza njega su ostali 13-julski ustanak, Peta proleterska brigada, Sutjeska, Neretva, Zelengora, Vučevo, Prozor, neprijateljske ofanzive, teške rane koje je zadobio prilikom oslobođenja Jajca, pa nove rane kod Ostrošca sa kojima je puzeći na koljenima prešao porušen most i popeo se na drugu obalu Neretve, Sremski front... Poslije dolazi Beograd, Druga beogradska brigada KNOJ-a u kojoj je bio zamjenik komesara, načelnik Odjeljenja u komandi Sedme armije, načelnik Uprave narodne odbrane Crne Gore, savjetnik u Skupštini Crne Gore, član Savjeta narodne odbrane, član Savjeta Republike. Bio je angažovan i u mnogim društveno – političkim, sportskim i drugim organizacijama Jugoslavije i Crne Gore. Od SUBNOR-a i Socijalističkog saveza do Narodne tehnike, Auto-moto saveza, Savjeta za bezbjednost saobraćaja, Ribolovnog i Streljačkog saveza, fudbalskog kluba „Buduć- nost“.

Penzionisan je 1975. godine.

Sloboda

Riječju, Andrija Nikolić je bio boraciuratuiumiru. Skojevac, predratni član KPJ, prvoborac, učesnik istaknutih ratnih epopeja, oličenje crnogorskog antifašizma, borac po kojem se danas prepoznaje crnogorska boračka organizacija. Volio je mlade, a i oni njega, zajedno sa Crnom Gorom prolazio kroz mnoge mijene i istorijska iskušenja. Zato je stalno isticao – crnogorska mladost je crnogorska budućnost. Mladi antifašisti nikada ne smiju zaboraviti žrtve velike oslobodilačke borbe i živote koji su pali za naše živote.

Sve u svemu – Andrija Nikolić je uvijek bio na pravoj strani. I kad bi sa mladima slavio Međunarodni dan mira i kada bi sa borcima i antifašistima obilazio poprišta iz rata i proslavljao 13. jul. Govorio bi – neka mir bude naša najveća pobjeda, nek počine rđa na oružje, u borbi protiv fašističkih, klero – nacionalističkih, četničkih i drugih neprijateljskih snaga svako od nas ima isti zadatak kao onaj sa kojim smo mi krenuli da razvijemo zastavu slobode.

Volio je Andrija Nikolić svoju Crnu Goru. Balšići i Vojislavljevići tvrda brda čuvahu, Crnojevići pribaviše štampariju, Petrovići, Sveti Petar s mačem u jednoj, a s perom u drugoj ruci reče na Martinićima „...a, za mnom ko je Crnogorac“, Njegoš sve to ovjenča Vijencem, Danilo–Zakonikom, Nikola Prvi Kraljevinom... Naša generacija velikom pobjedom u Drugom svjetskom ratu i najvećom, mirnodopskom, povratkom državnosti staroj evropskoj državi Crnoj Gori, govorio je u intervjuu „Glasniku“, listu SUBNOR-a Crne Gore, prisjećajući se crnogorske istorije i svojih saboraca. Kao što se Andrija Nikolić kao rijetko ko odužio Crnoj Gori, tako je i ona njemu uzvraćala. Potvrđuju to „Partizanska spomenica 1941“ i trinaest što domaćih što stranih ordena, brojne plakete i medalje. Potvrđuje to njegov život ispunjen čašću. Kuća njegovih Nikolića koja je otkad postoji gajila najsvjetlije tradicije crnogorskog naroda – moralnost, čestitost, ljubav prema čovjeku i njegovim vrlinama. Njegova borba za obraz i svoj i tuđi, za pravdu i svoju i tuđu, njegova vjera u čovjeka.

Sam po sebi, čovjek može da bude junak, ali ako je junak za svoj narod, to je veličanstvena čast, govorio je narodni heroj Jovo Kapičić. To junaštvo, ta hrabrost i to pregalaštvo Crnoj Gori stoji kao orden koji joj je za sva vremena dala istorija. Crnoj Gori i Crnogorcima.

A jedan od njih bio je Andrija Nikolić.

Telegrami saučešća

Sahrana Andrije Nikolića obaviće se danas, 25. avgusta, u 15 sati u Gornjem Polju kod Nikšića. Komemorativna sjednica biće održana u petak, 26. avgusta u 11 sati, u Biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici.

Povodom smrti Nikolića juče su telegrame saučešća uputili osim državnog vrha i čelnici brojnih crnogorskih partija, kao i mnoge javne ličnosti.

Jovan STAMATOVIĆ

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-08-25/#7/z